Gyurcsány Ferenc három súlyos politikai döntéséről beszélt

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke három alkalommal hozott élete során nagy jelentőségű politikai döntéseket, amelyekről Facebook-oldalán közzétett videóban számolt be.

Az első ilyen döntés 2003-ban történt, amikor Medgyessy Péter kormánytagként hívta be. A második jelentős fordulópont 2010-11 tájékán volt, amikor a Demokratikus Koalíciót létrehozták. A harmadik döntés pedig a közelmúltban esedékes volt, amikor is "el kellett dönteni, hogy mit csinálunk" – fogalmazott Gyurcsány.

Érdekes módon Gyurcsány nem említette azokat a kritikus pillanatokat, mint amikor 2006-ban, frissen megválasztott miniszterelnökként szembesült az őszödi beszéd kiszivárgása utáni zavargásokkal és a rendőri intézkedésekkel, vagy amikor 2009-ben lemondott a miniszterelnöki posztról.

A legutóbbi döntés kapcsán Gyurcsány a június 9-i, kudarcosnak ítélt EP- és önkormányzati választások utáni helyzetértékelésre utalt. Ebben a kontextusban hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a DK elnöksége nem mond le, és kiemelte, hogy a döntés nem lehet féligazság. Úgy véli, változásokra van szükség, hogy "felszívódjon a mocsok", és szembe kell szállniuk azokkal, akik ezt a "mocskot napról napra idehordják".

Gyurcsány a "Gladiátor" című film egyik jelenetére is hivatkozott, amelyben Maximus, a rabszolgaként harcoló volt hadvezér arra buzdítja társait, hogy összefogva nagyobb eséllyel élhetnek túl. A DK elnöke szerint ez az üzenet volt az, amit az Orbán-kormánnyal szemben álló ellenzéknek is közvetíteni próbáltak.

Végezetül Gyurcsány a Demokratikus Koalíció körül állóknak üzent, Maximus szavait idézve, hogy "ha együtt maradunk, akkor túléljük". Hozzátette azonban, hogy számukra nem csupán a túlélés, hanem a győzelem a cél.