Budapest csődje: Lázár János és Vitézy Dávid véleménye

Lázár János szerint Budapest csődje nem az agglomerációs bérletek árazása miatt fog bekövetkezni, hanem a városvezetés alkalmatlansága miatt.

Lázár János, a közlekedési miniszter, egy hódmezővásárhelyi rádióadásban beszélt Budapest csődjéről, de nem részletezte, hogy pontosan miért látja így a helyzetet. Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője szerint a fővárosi közlekedési vállalatnak azért kellett 50 milliárd forintos hitelt felvennie, mert a főpolgármester rossz szerződést kötött Lázár Jánossal az agglomerációs bérletek áráról. Vitézy szerint a szerződés következtében "fele annyiért ingázik most mindenki az agglomerációból, mint korábban", ami jelentős bevételkiesést jelent a főváros számára.

Karácsony Gergely főpolgármester azonban más nézőpontot képvisel. Az RTL Híradójának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a város egy korábbi adósságot görget. A minisztérium az RTL.hu-nak küldött válaszában kijelentette, hogy a csődhöz nem a szerződés áll közel, hanem a városvezetés alkalmatlansága lesz az oka.

A különböző álláspontokból világosan látszik, hogy a főváros pénzügyi helyzetét illetően eltérő vélemények uralkodnak a politikai szereplők között. Az agglomerációs bérletek árazása és a fővárosi költségvetési hiány kapcsán folytatott vita továbbra is nyitott kérdéseket vet fel a jövőbeli gazdálkodás és a városvezetés hatékonysága kapcsán.

: Article-1