Izraeli magánnyomozók a brit elit és a Hertha BSC háza táján

Egy izraeli magánnyomozó cég, amelyet egy volt Moszad-ügynök alapított, részt vehetett a Hertha BSC egykori elnökének pozíciójából történő eltávolításában.

Az izraeli Shibumi nevű magánnyomozó iroda, amelyet egy korábbi Moszad-ügynöknő hozott létre, havi 100 ezer dolláros díjazásért áll a brit felső-tízezer szolgálatára. A cég ügyfelei között szerepelnek olyanok is, akik a The Times leggazdagabb britjeinek listáján is feltűnnek. A vállalatot több tucatszor bérelték már fel, feladataik között szerepelt kereskedelmi perekhez szükséges bizonyítékok felkutatása, ipari kémkedés és különböző ügyletek jogi tisztaságának ellenőrzése.

A Shibumi nem csupán nyomozási tevékenységet végez, hanem karaktergyilkosságot is vállal, ha az ügyfél hajlandó megfizetni érte. Egy ilyen eset kapcsán került elő a berlini Hertha BSC futballklub, amikor többségi részvényesük, Lars Windhorst felbérelte őket, hogy negatív kampányt indítsanak a klub kisebbségi tulajdonosa és elnöke, Werner Gegenbauer ellen. A Shibumi havi 125 ezer eurót és további sikerdíjat kért a szolgálataiért, de miután Gegenbauer 2022 májusában lemondott, Windhorst nem fizetett, így a cég beperelte őt szerződésszegés miatt.

A Shibumi munkatársai rokonoktól, kollégáktól és barátoktól csaltak ki információkat, online és személyesen egyaránt, sőt karikaturistákat is alkalmaztak, akik a közösségi médiában negatív képet festettek Gegenbaurerről. A magánnyomozó iroda és Gegenbauer távozása közötti összefüggést a felek vitatták, és a bírósági tárgyaláson egyik fél sem jelent meg.

A Shibumi nem csak vállalatok és magánszemélyek közötti ügyekben aktív, hanem családi megbízásokat is vállal. Egy esetben például egy gazdag brit állampolgár azért bérelte fel őket, hogy kiderítsék, egyetemista fia kábítószert fogyaszt-e. A nyomozók beépültek az egyetemi társaságba és a közösségi médiás felületeket is figyelték, végül pedig megerősítést nyert a gyanú.