Galambos Lajos szabadlábon

Galambos Lajos, az ismert trombitás, a baracskai fogházból a boldogasszonypusztai birtokára költözött, miután szabadult a börtönből. A korábbi hírekkel ellentétben, melyek szerint elutasították a reintegrációs kérelmét, Lajcsi mégis szabadlábra került, bár egyelőre nyomkövetővel a bokáján.

Több mint egy év telt el azóta, hogy Galambos Lajos tavaly április 26-án bevonult a baracskai büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol három év hat hónapos szabadságvesztésre ítélték áram-, gáz- és vízlopási ügye miatt. Betegsége miatt egyre rosszabb állapotba került, ezért ügyvédje kérelmezte, hogy büntetése fennmaradó részét házi őrizetben tölthesse le.

A szabadulása a legnagyobb titokban történt, hajnali négy órakor lépett ki a baracskai börtön kapuján. A bíróság első fokon nem látta biztosítottnak a társadalmi életbe való visszatérését, de egy újabb beadvány és egy bírói tanács döntése végül kedvezően ítélte meg a helyzetét.

A szabadulás hírére elsőként kisebbik fiát, Istvánt értesítette, és a családja fogadta otthon, ahol a kedvenc ételeivel, falusi májgaluskalevessel, rakottkrumplival, rántott hússal és lecsóval várták. A családi összejövetelen Galambos Lajos meghatódottan mesélt arról, hogy mennyire megváltozott az élete a börtönben töltött idő alatt, és mennyire örül, hogy újra együtt lehet a szeretteivel. Két fia, István és Lala vitte haza a baracskai börtönből, otthon pedig kislánya, Bogika is csatlakozott hozzájuk. Bogika tervezői karrierje beindult, nemrég megnyitotta az első saját bemutatótermét, míg Lala nemrégiben diplomázott külföldön.

Galambos Lajos tüdőtágulata miatt hamarosan egy műtéten is át kell esnie. A zenész és ügyvédje beadott egy újabb kibővített beadványt, amelyről nem egy bíró, hanem egy bírói tanács döntött kedvezően. „Amikor közölte velem a BV, hogy 14 hónap után kiengednek, szívemben-lelkemben elérzékenyültem, de nem mutattam ezt ki. Aztán, amikor magam maradtam, akkor kiszakad belőlem minden, amit elfojtottam az elmúlt hónapokban” – idézte fel a mulatós zenész. Hozzátette, hogy megijedt attól, hogy visszatér az „ismeretlenbe és a bizonytalanba”, mivel 432 napon keresztül fix program szerint élte az életét.

Mint ismert, Galambos Lajost 2022 decemberében ítélték másodfokon három év hat hónap szabadságvesztésre. A vád szerint mocsai lakóháza és a tatai apartmanparknál évekig mérőórák megkerülésével használta az áramot, a vizet és a gázt, míg a szolgáltatók felé csak a mérőórákon jelzett minimális fogyasztást fizette. A hatóságok korábbi becslése alapján ezzel csaknem 30 millió forintos kárt okozhatott a közüzemi szolgáltatóknak.

Büntetésének letöltését 2023. február 15-én kellett volna megkezdenie a kecskeméti börtönben, ám súlyos betegségére hivatkozva ezt nem tette. Ügyvédeivel próbáltak halasztást kérni, a bíróság azt nem engedélyezte, így tavaly április 26-án végül bevonult a baracskai büntetés-végrehajtási intézetbe. A trombitaművész állapota folyamatosan romlott, tavaly év végén a mosdóba sem tudott kíséret nélkül kimenni, valamint szilárd táplálékot sem fogyasztott.

Galambos Lajos utolsó fellebbezése végül sikerre vezetett. Ügyvédje legutóbb arról is beszélt, mi vár a mulatós zenészre, miután kiszabadult a börtönből: „ügyfelemnek nyomkövetőt kell majd viselnie a bokáján, amivel a nap huszonnégy órájában ellenőrizni tudják, valóban otthon tartózkodik-e. Persze, bizonyos időre hetente kétszer elhagyhatja a lakhelyét, olyankor vásárolni mehet vagy éppen orvoshoz, mert azt se felejtsük el, hogy továbbra is komoly egészségügyi problémákkal küzd. A reintegrációs őrizete egyébként tíz hónapig tarthat, s amint azt letudta, lekerül a lábáról a nyomkövető, és onnantól már tényleg szabad embernek mondhatja magát”.