Kastély-örökbefogadás szigorú feltételei Magyarországon

Magyarországon a kastélyok magánkézbe adásának szigorú feltételei vannak, amelyeket az új tulajdonosoknak teljesíteniük kell, különben büntetőkamatot fizethetnek, és az épület visszaszállhat az államra. Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára szerint a magánkézbe kerülő kastélyok új tulajdonosainak 10 éves felújítási tervet és 30 éves üzemeltetési és felújítási tervet kell benyújtaniuk. Emellett kötelező a közgyűjtemények látogathatóságának biztosítása és a kastélyparkok egész évben történő nyitva tartása.

Az államtitkár az M1-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a törvény értelmében a kastélyok magánkézbe adásának feltételei rendkívül szigorúak. Hozzátette, hogy a kastélyok magántőkével történő fenntartására Franciaországban és Olaszországban is vannak példák. Az elmúlt 34 év során több mint 50 milliárd forintot fordítottak 13 kastély felújítására EU-s és hazai forrásokból, de további fejlesztésekre is szükség van, mivel a kastélyok fenntartása jelentős terhet jelent az államnak.

Lánszki Regő elmondta, hogy Magyarországon több száz felújítandó kastély található, és a kormány célja, hogy ezek az épületek eredeti állapotukban újuljanak meg és mindenki számára látogathatók legyenek. A meghirdetett 48 kastély átadása nem ingyen ajándék, hanem jelentős teher, és olyan tőkeerős, magyar tulajdonosi hátterű vállalatokat keresnek, amelyek képesek az épületek felújítására és üzemeltetésére.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról is, hogy a magyarországi kastélyok romlását meg kell állítani, és ezt a magántőke bevonásával kívánják elérni, bár a tulajdonjog átadása komoly megszorításokkal jár. Pottyondi Edina szerint ez „tulajdonképpen lopás, csak a törvény azt mondja, hogy nem”. Az államtitkár hozzáfűzte, hogy az olyan kiemelt, történelmi jelentőségű kastélyok, mint a fertődi Esterházy-kastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a geszti Tisza-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a tiszadobi Andrássy-kastély továbbra is állami tulajdonban maradnak.