Anglia továbbjutott a negyeddöntőbe

Az angol válogatott, bár nem nyújtott meggyőző teljesítményt az Európa-bajnokságon, mégis sikerült bejutnia a negyeddöntőbe, miután legyőzte Szlovákiát. A szlovák csapat szerezte meg a vezetést a 25. percben, de Anglia a második félidőben visszaküzdötte magát a meccsbe. Jude Bellingham akrobatikus góljával a 95. percben életben tartotta az angol reményeket, majd Harry Kane a hosszabbítás első percében pecsételte meg a győzelmet. Anglia a negyeddöntőben Svájc ellen lép pályára.

Az angol szurkolók csalódottságukat fejezték ki a csapat csoportkörben nyújtott gyenge teljesítménye miatt, de a csapat végül 2-1-re legyőzte Szlovákiát, Bellingham és Kane góljaival. Szlovákia, amely korábban csak egyszer, 2016-ban jutott el a kieséses szakaszba, korán vezetést szerzett Schranz találatával. Anglia nehezen birkózott meg a szlovák védelem agresszív játékával, de a második félidőben sikerült egyenlíteniük, és végül a hosszabbításban szereztek győztes gólt. A mérkőzés statisztikái szerint Anglia 16 lövést (ebből 2 kaput eltaláló), 9 sarkot és 808 sikeres passzt jegyzett 63%-os labdabirtoklási aránnyal, míg Szlovákia 13 lövést (3 kaput eltaláló) és 471 passzt 37%-os birtoklási aránnyal.

Gareth Southgate csapata, amely minimalista gólfocit játszik, reménytelenül ötlet nélkül egyenlített a 95. percben, majd a hosszabbításban fordított a meccsen. Anglia rosszul kezdte a meccset, mivel kapusuk, Pickford a bemelegítés során megsérült a kezén, de folytatta a játékot. Anglia úgy kezdte a meccset, mintha már vezetnének, de Szlovákiának is voltak veszélyes pillanatai. A második félidőben Anglia nehezen tudott helyzeteket kialakítani, Kane gólját les miatt érvénytelenítették a 50. percben. A hosszabbításban Anglia gyorsan megszerezte a vezetést Bellingham góljával, majd a hosszabbítás második felében Kane ismét betalált, ezzel biztosítva Anglia győzelmét. A negyeddöntőben Anglia Svájc ellen fog játszani.