UEFA büntetések az Eb alatt: Magyar szurkolók miatt 32,5 millió forint

Az UEFA számos büntetést szabott ki az Európa-bajnokság ideje alatt, és a magyar szurkolók viselkedése miatt a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) 32,5 millió forintra, azaz 82 250 euróra büntették.

Az Athletic és a New York Times szerint az UEFA eddig összesen 1,3 millió euró értékben rótt ki büntetéseket különböző szövetségekre. A legnagyobb összeget, közel 221 ezer eurót a horvát szövetségnek kellett fizetnie. Az albán és a szerb szövetségek is jelentős büntetéseket kaptak. Magyarország mellett csak Spanyolország, Szlovákia és Franciaország úszták meg eddig a büntetéseket.

A büntetések oka többnyire a szurkolók viselkedése volt, különösen a tiltott pirotechnikai eszközök használata és a pályára dobott tárgyak miatt. Németország rendezőként kétszer is büntetést kapott, mert civilek rohantak a pályára. Az albán és a szerb szövetségek esetében politikai töltetű zászlók megjelenítése miatt szabtak ki büntetést. Az angol szövetséget pedig azért büntették meg, mert zavarták az ellenfél himnuszát.

A magyar szövetség mindhárom csoportmérkőzés után kapott pénzbírságot. A magyar válogatott Svájctól 3–1-re, Németországtól 2–0-ra kikapott, és bár Skóciát 1–0-ra legyőzte, nem jutott a nyolcaddöntőbe.

A büntetés összege azonban eltörpül a bónusz mellett, amelyet az UEFA a szereplésért fizet az MLSZ-nek. Ahogy korábban megírtuk, a kijutásért minden érintett szövetség, így a magyar is 9,25 millió eurót kapott, amihez a skótok elleni győzelem miatt további egyet hozzáadnak, vagyis összesen 10,25 millió eurót (közel 4,1 milliárd forint) ért a részvétel.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!