Mark Cavendish rekordot döntött a Tour de France-on

Mark Cavendish megnyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszát, ezzel 35. etapsikerével minden idők legtöbb szakaszgyőzelmét elérő versenyzővé vált.

A 39 éves brit kerékpáros, aki először 2008-ban diadalmaskodott, eddig Eddy Merckx-szel osztozott a rekordon, 34-34 szakaszgyőzelemmel, de a Saint-Jean-de-Maurienne és Saint-Vulbas közötti 177,4 kilométeres távot megnyerve most egyedülálló csúcstartó lett. Mögötte a belga Jasper Philipsen és a norvég Alexander Kristoff ért célba a második, illetve harmadik helyen.

A sprintbefutó azonban kaotikusra sikerült, miután a hajrában Mads Pedersen korlátnak ütközött és földre került. Közvetlenül mögötte érkezett Axel Zingle, aki 65 kilométer/órás sebességgel közlekedett és nem volt esélye kikerülni Pedersent, ezért úgy döntött, hogy átugrat felette.

Cavendish korábbi riválisai is gratuláltak neki a célba érkezést követően, és az idei Tour de Hongrie-n is ünnepelhetett már, ahol a második etapon ő bizonyult a leggyorsabbnak. A L'Equipe francia sportnapilap csütörtöki címlapját is a brit versenyzőnek szentelte.

Az összetett versenyben továbbra is Tadej Pogacar áll az élen, akihez Cavendish viccesen odaszólt a szerdai szakasz után, hogy „Ne döntsd meg!”, mire Pogacar mosolyogva válaszolt: „Nem fogom!”. Pogacar a napszemüvegét Cavendish fiának ajándékozta az etap után.

A 5. szakasz eredményei:

  1. Mark Cavendish (brit, Astana Qazaqstan) 4:08:46 óra
  2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel
  3. Alexander Kristoff (norvég, Uno-X Mobility) azonos idővel.

Az összetett élcsoportja:

  1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 23:15:24 ó
  2. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 45 mp hátrány
  3. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 50 mp hátrány.

Csütörtökön a Macon és Dijon közötti 163,5 kilométer megtétele vár a mezőnyre. A Tour július 21-én zárul, története során először nem Párizsban vagy annak környékén, hanem a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.