A nyolcaddöntő záró mérkőzései az Európa-bajnokságon

Este lezárul a foci-Eb nyolcaddöntője, ahol a románok próbálják megtréfálni a hollandokat, míg az osztrákok a törökök ellen készülnek visszavágni a korábbi vereségért.

A mai játéknapon először Románia és Hollandia csap össze, mindkét csapat négy-négy ponttal jutott tovább a csoportjából. A románok az E csoportot vezették, míg a hollandok a harmadik helyen végeztek a sajátjukban. A holland válogatottat tartják esélyesebbnek, annak ellenére, hogy 2004 óta nem nyertek egyenes kieséses meccset nagy tornán. Románia viszont 1994 óta nem tudott győzni a kieséses szakaszban. A két csapat eddigi 14 találkozójából a hollandok tízszer diadalmaskodtak, háromszor döntetlen született, és csak egyszer, 2007-ben sikerült a románoknak győzniük.

A nap második mérkőzése este kilenctől kezdődik, ahol Ausztria és Törökország méri össze erejét. A törökök márciusban 6-1-es vereséget szenvedtek az osztrákoktól egy felkészülési mérkőzésen. Ausztria a torna egyik legnehezebb csoportjából jutott tovább, és a korábbi 17 összecsapásból kilencet megnyertek, míg a törökök hét alkalommal diadalmaskodtak. Az osztrákok a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tornán jutottak el legutóbb a nyolcaddöntőig, a törökök pedig 2008-ban az elődöntőig meneteltek.

A török válogatott a tornát 3-1-es győzelemmel kezdte Grúzia ellen, majd egy 3-0-s vereséget szenvedett Portugáliától, és a csoportkör utolsó meccsén 2-1-re győzött Csehország ellen. Azonban a csapat egyik legjobbja, Hakan Calhanoglu a második sárga lapját begyűjtve nem játszhat a nyolcaddöntőben.

A belga válogatott csalódást keltő teljesítményt nyújtott a tornán. A csoportban kikaptak a szlovákoktól (0-1), legyőzték Romániát (2-0), de az ukránok ellen csak egy döntetlenre (0-0) voltak képesek. A nyolcaddöntőben pedig a nem a legjobb formájukat futó franciák 1-0-ra győzték le őket. A belgák csapatkapitánya, Kevin de Bruyne, a Manchester City középpályása, csalódottságát nem tudta palástolni, és egy olasz újságíró, Tancredi Palmeri kérdésére, mely az aranygeneráció sikertelenségére vonatkozott, "hülye" megjegyzéssel reagált. Palmeri később azzal válaszolt, hogy az által de Bruyne említett más aranygenerációk mind eljutottak a döntőig, és nevezte a játékost elkényeztetett kölyöknek. A belga válogatottban olyan meghatározó játékosok szerepeltek, mint Eden Hazard, Romelu Lukaku és Thibaut Courtois, de a sikerek elmaradása miatt várhatóan ez az Eb volt számukra az utolsó nagy torna.