Luis de la Fuente, a spanyol futball új mestere

Luis de la Fuente, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság egyik legnagyobb felfedezettje. A 63 éves, szemüveges, kopasz szakember a katari világbajnokság után vette át a csapat irányítását, és azóta veretlenül vezeti őket a németországi Európa-bajnokság negyeddöntője felé.

Luis de la Fuente a La Rioja-i borvidékről származik, és eddig leginkább az utánpótlás korosztály szövetségi edzőjeként volt ismert. Azonban a hatodik ikszét betöltve, Európa futballprofesszorait is megtanította kesztyűbe dudálni. A spanyol válogatott jelenlegi sikerei mögött az ő neve áll, aki a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében elszenvedett vereség után került a felnőtt csapat élére.

A spanyol válogatott 2022. december 6-án Marokkó ellen esett ki a világbajnokságon, miután a tizenegyespárbajban 3–0-ra kikaptak. Luis Enrique, a csapat akkori szövetségi kapitánya, lemondott, és két nappal később, december 8-án, Luis de la Fuente kapta meg a válogatott irányítását.

Az RFEF volt elnöke, Luis Rubiales távozása után is De la Fuente maradt a posztján, és sikereket ért el a csapattal. A németországi Európa-bajnokságon eddig minden mérkőzésüket megnyerték, és a Georgia elleni 4–1-es győzelem után különösen nagy figyelmet kapott a szakember.

De la Fuente 1961. június 21-én született Haro városában, és az Athletic Bilbao korosztályos csapataiban kezdte a futballt. Felnőttként az Athletic és a Sevilla csapatában is megfordult, de a válogatottig sosem jutott el. Edzői pályafutása során többek között az utánpótlásban szerzett tapasztalatokat, és sikereket ért el a fiatalokkal.

Az RFEF kötelékében 2013-ban kezdett dolgozni, és 2015-ben az U19-es válogatottal Európa-bajnokságot nyert. 2018-ban az U21-es válogatott szakvezetője lett, és 2019-ben megnyerte az U21-es Európa-bajnokságot. 2021-ben, amikor Luis Enrique a koronavírus-járvány miatt nem tudta irányítani a csapatot, De la Fuente vezette a válogatottat egy barátságos mérkőzésen, amelyet 4–0-ra nyertek meg Litvánia ellen.

De la Fuente 2022. december 8-án vette át hivatalosan a felnőtt válogatottat, és azóta 19 hivatalos mérkőzésen 15 győzelmet, 2 döntetlent és 2 vereséget ért el. 2023-ban a Nemzetek Ligáját is megnyerte Spanyolországgal, és jelenleg az Európa-bajnokság egyik esélyese a csapat.

A válogatott játékstílusa a labdabirtoklásra épül, de dinamikusabb és direktebb támadások jellemzik, mint az elődei idején. De la Fuente a fiatal tehetségek mellett a tapasztalt játékosokra is számít, és a csapat sikeresen alkalmazkodik az ő irányítása alatt.

A szakember szerződését a németországi Európa-bajnokság sikeres csoportkör szereplése után 2026 nyaráig meghosszabbították. De la Fuente a válogatott élén bemutatkozó mérkőzésén 3–0-ra győzött Norvégia ellen, és azóta is tartja a jó formát.

Luis de la Fuente nem csak a pályán, hanem az edzőteremben is aktív. A testépítés a hobbija, és a fizikai erőnlétét is folyamatosan karban tartja. Az életkorát csupán egy számnak tekinti, és a válogatottal elért sikerei bizonyítják, hogy a tapasztalat és a kitartás meghozza gyümölcsét.