Egy újságíró plagizálással vádolja a román államfőjelöltet

Egy oknyomozó újságíró vádja szerint Románia lehetséges következő államfője, Mircea Geoana, doktori disszertációjában több tucat oldalt fordított le és használta fel változtatás és forrásmegjelölés nélkül korábbi amerikai elnökök Kongresszus elé tárt jelentéseiből.

Emilia Sercan, a PressOne.ru oknyomozó újságírója és a Bukaresti Egyetem újságíró karának oktatója egy hétfői cikkében állítja, hogy Mircea Geoana államfőjelölt 279 oldalas doktori disszertációjából legalább 78 oldalt szó szerint átvett és lefordított más szerzők munkáiból, forrásmegjelölés nélkül.

Geoana, aki még nem jelentette be hivatalosan az államfőjelöltségét, válaszában kijelentette, hogy a korabeli szabályoknak megfelelően készítette el disszertációját.

A politikus 2005-ben védte meg a munkáját, amely Románia euroatlanti integrációjának gazdasági perspektíváiról szól, és a korábbi washingtoni nagykövet, valamint külügyminiszter szakterületének felel meg.

A NATO főtitkárhelyetteseként és a szociáldemokraták (PSD) elnökeként is tevékenykedő Geoana állítólag közel 80 oldalt vett át szó szerint és forrásmegjelölés nélkül Bill Clinton és George W. Bush amerikai elnökök éves jelentéseiből.

Sercan szerint a disszertációban a valódi mondanivaló csupán 1,4 százalékot tesz ki, a többi rész Amerika gazdasági fejlődését, a jegybank monetáris politikáját, a New York-i tőzsdét és a szabad versenyt veszélyeztető vállalati összeolvadásokat tárgyalja.

Geoana a plágium vádjával szembesítve azt nyilatkozta, hogy „jóhiszeműen, a korabeli szabályok betartásával, szorgos munkával” írta meg doktoriját.

Bár Geoana még nem jelentette be, hogy indulna az elnökválasztáson, a közvélemény-kutatások szerint már így is több mint 60 százaléknyi szavazatot szerezhetne, ha ellenfele a jelenlegi miniszterelnök, Marcel Ciolacu lenne.