A budapesti amerikai nagykövetség aggódik a szuverenitásvédelmi törvény miatt

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és a külügyminisztérium is aggodalmát fejezte ki a magyar kormány szuverenitás védeleméről szóló törvénye és a Szuverenitásvédelmi Hivatal drákói intézkedései miatt.

Az amerikai nagykövetség szerint a magyar kormány lépései, amelyek a civil társadalom és a független médiaszervezetek működését célzó intézkedések, ellentétesek a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel. Matthew Miller, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének szóvivője szerint a törvény korlátlan hatalmat biztosít a Hivatal számára, hogy saját állampolgárainak emberi jogait és alapvető szabadságjogait célba vegye.

Az Egyesült Államok kiáll a civil szervezetek és a média szabadságának védelme mellett, és ellenez minden ehhez hasonló, antidemokratikus intézkedést.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelenleg a Transparency International Magyarország Alapítványt és az Átlátszó nevű szervezetet vizsgálja, „külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolása és támogatása” miatt. A Hivatal 30 napot adott a szervezeteknek a hatoldalas leveleikben feltett 62, illetve 11 kérdés megválaszolására.

A Transparency International Magyarország Alapítvány az Alkotmánybírósághoz fordul, mivel az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartják a Hivatal létezését. A szervezet szerint nem meglepő, hogy ők lettek az elsők, akiket a Hivatal vizsgál, tekintettel a korrupcióellenes tényfeltáró cikkeikre és munkájukra.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és a Szuverenitásvédelmi Hivatal között éles vita alakult ki. Pressman a Hivatalt a félelemgépezet részének nevezte, mire a Hivatal válasza az volt, hogy a magyar szabályozás megítélését bízzák a magyar emberekre.

Pressman korábban is bírálta a magyar szuverenitásvédelmi törvényt és a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. Június 23-án, egy családi Pride-pikniken hozott példát Putyin orosz elnök "külföldiügynök-törvényére" és "melegpropaganda-ellenes törvényére", amelyeket a magyar kormány modellként használhat.

A szuverenitásvédelmi törvényt tavaly év végén fogadta el a parlament, ami miatt azóta már uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.