Robert Fico maradandó mozgásszervi károsodása

Maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett Robert Fico szlovák miniszterelnök egy merénylet következtében, amely során négyszer meg is lőtték. Robert Kaliňák védelmi miniszter szerint Fico egészségügyi állapota még mindig nagyon kiszámíthatatlan, és hasüregi problémái is vannak.

Az 59 éves kormányfő ellen május 15-én, Nyitrabányán (Handlová) egy kihelyezett kormányülés után követtek el fegyveres támadást. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát a helyszínen őrizetbe vették, majd a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Cintula a vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, többek között azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. A magyar kormány a merénylet után gyorsan baloldalivá faragta Fico merénylőjét, amit a kormánymédia egy álhírként terjedő fotóval próbált alátámasztani. Ezzel szemben Cintula korábban neonáci aktivista is volt.

Fico május végén hagyta el a kórházat és jelenleg otthoni ápolásban részesül. A Dennik N szerint a miniszterelnök már részt vett az EP-választáson, és egy nemrégiben készült videóban azt mondta, hogy június végén vagy július elején tervezi a munkába való visszatérését. Kaliňák szerint Fico már részt vett a múlt heti brüsszeli EU-csúcs előkészületeiben is, ezen egyébként Szlovákiát Peter Pellegrini köztársasági elnök képviselte. A védelmi miniszter hozzátette, hogy a kormányfő állapota fokozatosan közelít ahhoz a ponthoz, hogy „teljes elkötelezettséggel tudja végezni munkáját”.

Nem egyszerű sérülések

Néhány napja írtunk arról, hogy még zajlik a szlovák kormányfő rehabilitációja. Kalinák akkor azt mondta, „bizonyos tekintetben kielégítőek az eredmények, azonban egyes dolgok komplikáltabbak. Nem egyszerű sérülésekről beszélünk, eltart, amíg ismét 100 százalékos lesz az állapota”. „Egy hasi lőtt seb után ezek a szervek egyszerűen nem működnek úgy, mint 17 vagy 30 évesen” – tette hozzá a védelmi miniszter, hangsúlyozva a miniszterelnök állapotának kiszámíthatatlanságát.

Az otthonában lábadozó szlovák miniszterelnök a támadás után három hete jelent meg először a közösségi médiában. A miniszterelnök az EP-választás előtt – a szlovák kampánycsend kezdete előtt – egy videóban jelentkezett, amelyben támogatóinak üzent, és többek között arról beszélt, mit gondol a merénylőjéről. Ficó merénylete után először az Európai parlamenti választáson leadott voksáról közölt fényképet. Kaliňák miniszterelnök-helyettes az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi műsorában beszélt Fico állapotáról, hangsúlyozva, hogy a kormányfővel napi kapcsolatban állnak és személyesen is találkoznak. A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához.