Az eperbűnözés virágzása Svédországban

Svédországban a rendőrség arra figyelmezteti a lakosságot, hogy kerüljék az útszéli illegális eperárusoktól történő vásárlást, mivel ezek a tevékenységek a legveszélyesebb bűnszervezetekkel állhatnak összefüggésben.

A skandináv országban az eper különösen népszerű a nyári szezonban, amikor is a jordgubbstarta, egy hagyományos epres-tejszínhabos sütemény kerül előtérbe. A svéd rendőrség azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az emberek legyenek óvatosak az eper vásárlásának forrásával kapcsolatban.

A hatóságok által végzett razzia során kiderült, hogy az illegális eperárusok tevékenysége jelentős bevételt generál a szervezett bűnözés számára, és pénzmosásra is használható fedőüzletként, miközben az államnak elmaradt adóbevételeket okoz. Emellett a minőségi hazai termékként hirdetett eper gyakran alacsony minőségű import áru.

Egy svéd bulvárlap információi szerint az eperbiznisz szálai egy Ismail Abdo nevű maffiavezérhez vezetnek, akit az alvilágban Jordgubben, azaz Szamóca néven ismernek.