Az EU munkanélküliségi rátája változatlan május óta, miközben Szerbiát vihar sújtotta

Az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt stagnál a munkanélküliségi ráta május óta, az Eurostat legfrissebb adatai szerint, miközben a szomszédos Szerbiát súlyos vihar érte.

Az euróövezetben 6,4 százalékos, míg az Európai Unióban 6 százalékos munkanélküliségi rátát regisztráltak májusban. Az EU 27 tagállamában összesen 13 millió 200 ezer munkanélküli volt ebben a hónapban, ebből 11 millió 78 ezren tartoznak az euróövezetbe. Áprilishoz képest az unióban 13 ezerrel, az euróövezetben pedig 38 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

A fiatalok, azaz a 25 év alattiak körében a munkanélküliség mértéke az EU-ban körülbelül 2,8 millió fő, az euróövezetben pedig 2,2 millió fő volt májusban. Az áprilisi adatokhoz képest enyhe csökkenést mutat a fiatalok munkanélküliségi rátája, az EU-ban 14,5 százalékról 14,4 százalékra, míg az euróövezetben 14,2 százalékon maradt változatlan.

A tagállamok közül Csehországban a legkedvezőbb a helyzet, itt mindössze 2,7 százalékos a munkanélküliség, míg Lengyelországban 3 százalék, Máltán és Szlovéniában pedig 3,2 százalék a ráta. A legmagasabb munkanélküliségi szintet Spanyolországban és Görögországban mérték, előbbiben 11,7 százalék, utóbbiban 10,6 százalék volt a ráta.

Németországban 3,3 százalékos, Olaszországban 6,8 százalékos munkanélküliséget regisztráltak májusban, míg Franciaországban enyhe emelkedést tapasztaltak, a munkanélküliségi ráta 7,3 százalékról 7,4 százalékra nőtt.

Eközben Szerbiában hatalmas vihar söpört végig, amely jelentős károkat okozott, különösen Belgrádban és környékén. A szél fákat csavart ki, tetőket tépett le és lyukasztott át, a nagy mennyiségű csapadék pedig elárasztotta az utcákat. Belgrád egyes részei hosszabb időre áram nélkül maradtak, és több gépjárművet rongáltak meg a letört ágak és kidőlt fák. A Belgrádhoz közeli Szendrőn (Smederevo) villámcsapás következtében kigyulladt egy ház.

Az országos meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint a következő napokban is heves viharokra lehet számítani Szerbiában, és rövid idő alatt ismét nagy mennyiségű csapadék eshet. A viharos időjárás nem csak Szerbiát, hanem a régió több országát is érintette, beleértve Szlovéniát, Horvátországot és Bosznia-Hercegovinát is.