Olaszországban vizsgálatot indítottak a kormánypárt ifjúsági tagozatának neofasiszta megnyilvánulásai miatt

Az olasz parlamenti bizottság elhatározta, hogy beszerzi azokat a mozgóképes bizonyítékokat, amelyek a kormánypárt ifjúsági tagozatában történt neofasiszta és neonáci megnyilvánulásokat dokumentálják. Az Olasz Testvérek párt ifjúsági szervezete, a Nemzeti Ifjúság (Gioventù Nazionale – GN) tagjai közül többen is lemondásra kényszerültek, miután egy weboldalon közzétett rejtett kamerás felvételeken náci karlendítést gyakoroltak.

Giorgia Meloni miniszterelnök, aki az Olasz Testvérek pártot vezeti, kijelentette, hogy pártjában elfogadhatatlan az antiszemitizmus, ugyanakkor kritizálta a Fanpage weboldal eljárását is. Meloni korábban dicsérte a Nemzeti Ifjúság munkáját és kiemelte, hogy a fiatalok bevonása miatt más pártok irigykednek az Olasz Testvérekre.

A lemondásra kényszerült Flaminia Pace antiszemita megjegyzéseket tett egy szenátorról és a római zsidó közösség volt szóvivőjéről, Ester Mieliről. Emellett azt is kifejtette, hogy szeretné látni, ahogy a Demokrata Párt vezetőjét, Elly Schleint karóba húzzák. Elisa Segnini, egy parlamenti bizottsági elnök titkára is távoznia kellett, mivel a vizsgálat szerint továbbra is rasszista és fasiszta nézeteket vallott.

A botrányt kiváltó felvételeken a résztvevők Benito Mussolini egykori diktátort és a bolognai vasútállomást 1980-ban felrobbantó szélsőjobbos terroristákat éltették. A felvételeken hallható volt a "Duce" és a "Sieg Heil" fasiszta-náci jelszavak skandálása is, valamint az Olasz Testvérek tagjainak egymást gladiátoros köszöntése.