A NATO készül Trump esetleges győzelmére az amerikai elnökválasztáson

Egy friss jelentés szerint a NATO új intézkedéseket tervez az Ukrajnát támogató kampánya védelmében, mivel növekvő aggodalmak vannak afelől, hogy Donald Trump esetleges második elnöki mandátuma hátráltatni fogja az Oroszország elleni fellépést.

A Wall Street Journal információi alapján a NATO a következő washingtoni csúcstalálkozón számos új intézkedést fog bejelenteni, amelyek célja a szervezet megerősítése. Ezek a tervek már hónapok óta készülnek, de Joe Biden elnökjelölti vitán nyújtott gyengébb teljesítménye miatt kerültek ismét előtérbe.

A tervezett lépések között szerepel egy magas rangú civil tisztviselő kijelölése, aki Kijevbe lesz küldve, valamint egy új katonai parancsnokság létrehozása Wiesbadenben, Nyugat-Németországban. Ennek a parancsnokságnak az lesz a feladata, hogy koordinálja az ukrán erők katonai segélyezését és kiképzését.

Az újonnan létrehozandó parancsnokság neve „NATO Biztonsági Segítségnyújtás és Kiképzés Ukrajna Számára” lesz, és körülbelül 700 katonát helyeznek majd el Wiesbadenben. Ez a szervezet átveheti az Ukrajnának nyújtott segítség jelentős részét, amelyet korábban a Pentagon látott el.

Donald Trump már korábban, a 2016-os választási kampány során is jelezte, hogy az Egyesült Államok csak azoknak a NATO-tagállamoknak nyújt védelmet, amelyek eleget tesznek pénzügyi kötelezettségeiknek.