A legjobb Irsai Olivér bor bemutatása

Az Irsai Olivér egy igazi hungarikum, amelyet Kocsis Pál szőlőnemesítő alkotott meg a csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezésével 1930-ban. Idén a Szende Pince Irsaija nyerte el a legjobb fehér bor címet az Országos Borversenyen.

Az Irsai Olivér borokat Kocsis Pál, Kodály Zoltán jó barátja hozta létre, aki a csabagyöngyét és a pozsonyi fehért keresztezte, így alkotva meg ezt a különleges magyar fajtát. A cél egy olyan fehér, illatos, gyümölcsös bor létrehozása volt, amely megfelel a könnyed, frissítő italokat kedvelő fogyasztók igényeinek.

A Szende Pince 2023-as évjáratú Irsai Olivér bora gyöngyvirágos, szőlős, muskotályos jegyekkel bír, táncosléptű és üde savú, ami különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy a pince Villányban található, ami hagyományosan inkább a vörösborairól ismert.

A Szende Pince Irsai Olivér bora nem csak a borversenyen aratott sikert, hanem a borászat más borai is elismerést nyertek már korábban. Például a Bock Hárslevelű, amely szintén illatbombaként van emlegetve, annak ellenére, hogy a nagy melegben az illatok könnyen elillanhatnak. A borászat ezt a problémát hűthető fémhordókban történő erjesztéssel oldja meg.

Az Irsai Olivér névadója nem volt borász, hanem Kocsis Pál barátjának újszülött kisfia, akinek a nevét a szőlőnemesítő ezzel a módon tette halhatatlanná.

A Szende Pince Irsai Olivér bora tökéletes választás lehet beszélgetős alkalmakra és bulikra, nem túl erős, fröccsnek is kiváló, és különösen jól harmonizál a sült csirke, pulykamell vagy harcsa mellé. A borászat ajánlása szerint kerülni kell a túl intenzív vagy szaftos ételek mellé tálalását.

Szende pince Irsai ’23, 2200 Ft, 90 pt