Rishi Sunak győzelemre számít a brit választásokon, de a közvélemény-kutatások mást mutatnak

Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy reményei szerint a július 4-i parlamenti választások után pénteken is ő tölti be az Egyesült Királyság kormányfői posztját, bár a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ez kevéssé valószínű.

A Konzervatív Párt, amely 2010 óta van hatalmon, számára további negatív fejlemény, hogy a The Sunday Times, egy tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap, a Munkáspártot támogatja a július 4-i választáson. Sunak a BBC-nek adott interjúban visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az életminőség a konzervatívok kormányzása alatt romlott volna, hangsúlyozva, hogy a világjárvány és az ukrajnai háború ellenére az ország helyzete javulóban van, az infláció normalizálódik, és a gazdaság növekszik. Sunak szerint Nagy-Britanniában „jobb az élet, mint 2010-ben volt”.

A miniszterelnök bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a választások másnapján is ő fogja vezetni az országot, és kiemelte, hogy a konzervatívok keményen küzdenek a győzelemért, figyelmeztetve a Munkáspárt kormányra kerülésének veszélyeire.

A Savanta közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a Munkáspárt 38 százalékos, míg a Konzervatív Párt csak 21 százalékos támogatottságot élvez. A Munkáspárt támogatottsága egyetlen hét alatt négy százalékponttal csökkent, de a konzervatívoké nem nőtt. A Savanta adatai alapján a Munkáspárt 459, a Konzervatív Párt pedig csupán 75 képviselői helyet szerezne a 650 fős alsóházban, ami a konzervatívok történetének legrosszabb választási eredményét jelentené.

A Sunday Times szerkesztőségi cikkében kifejtette, hogy a 2016-os brit EU-népszavazás óta tartó politikai káosz elvonja a figyelmet a választók számára fontos ügyekről, mint az egészségügy, az iskolák és a gazdaság. A lap szerint a konzervatívok „gyakorlatilag eljátszották a kormányzáshoz fűződő jogukat”, és ideje, hogy a Munkáspárt kapja meg a lehetőséget a kormányzati kompetencia helyreállítására. A Sunday Times kiemelkedő jelentőségű deklarációjának jelentőségét kiemeli, hogy a lap 2005 óta minden választáson a Konzervatív Pártot támogatta.