A dopping pszichológiája: A szteroidok kettős hatása

A dopping nem csak az élsportban jelenik meg, hanem a társadalom számos területén, beleértve a hobbisportolókat, egyetemi hallgatókat és menedzsereket is. Fülöp Ákos sportszakpszichológus előadásában a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén kitért a dopping pszichológiai hátterére és a szteroidok által okozott kóros állapotokra.

Az anabolikus szteroidok a legnépszerűbbek a tiltott teljesítményfokozók között, részben a hosszú történetük és a velük kapcsolatos kutatások bősége miatt. Ezek a szerek gyorsan terjedtek el, kezdetben orvosi célokra használták őket, majd a testépítő kultúrákban és végül a szabadidősportban is megjelentek. Az Egyesült Államokban a használatuk annyira elterjedt, hogy 1990-ben törvényileg is tiltottá váltak, de a Harvard egyetem kutatása szerint még mindig széles körben használják őket.

A doppingolás hátterében álló társadalmi jelenségeket is érdemes vizsgálni, hiszen a külső megjelenés javítása ma már a dopping hivatalos meghatározásában is szerepel. A modern kor kávé és energiaital kultusza is kapcsolódik a folyamatos teljesítménynövelés igényéhez. A doppingszerek öt nagy csoportját különbözteti meg Fülöp, amelyek között vannak az anabolikus szteroidok, a növekedési hormonok, a zsíranyagcsere fokozók, a kognitív teljesítményfokozók és a szexuális teljesítményt növelő szerek.

A doppingolásra való hajlandóság mögött több tényező is állhat, mint például a sportági sajátosságok, a doppingolók száma az adott sportágban, a büntetés elkerülésének esélyei, a hatóságok fellépése és a sportoló saját státusza. A döntés végül a költség-haszon elemzés eredményeként születik meg.

A szteroidok pszichológiai hatásai között szerepel az omnipotencia érzése, a teljesítménynövelés és a regeneráció, amelyek miatt a sportoló újra és újra visszatérhet a doppingoláshoz. A szteroidok használata bipoláris zavarhoz hasonló tüneteket is előidézhet, mint a mániás állapotok vagy a depresszió. A serdülőkorúak különösen veszélyeztetettek, mivel ebben az életszakaszban nagyobb a testkép és a társas elfogadottság jelentősége.

A doppingolás súlyos következményekkel is járhat, mint például Taylor Houton tragédiája mutatja, aki anabolikus szteroidok hatására vált depresszióssá és végül öngyilkosságot követett el. A szülei azóta felvilágosító tevékenységet folytatnak, hogy megelőzzék a hasonló eseteket.