Beteget molesztált egy budapesti háziorvos

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza egy külföldi állampolgárságú orvossal szemben, aki szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette betegét.

A vádirat szerint a férfi, aki felnőtt háziorvosként dolgozott, 2021. július 21-én délután egy fővárosi kerületi egészségügyi szolgáltatónál vizsgált meg egy női beteget. A vizsgálat során nemcsak hogy nem tartotta be a higiéniai és az orvosszakmai szabályokat, hanem a vizsgálóágyon fekvő, kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet arra is kényszerítette, hogy eltűrjön a vizsgálat keretébe nem illő, szexuális tartalmú érintéseket.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének idején és az azt követő időszakban is súlyos személyiségzavarban szenvedett, amely a súlyos agyi organikus károsodás talaján alakult ki. Ez az állapot képtelenné tette őt arra, hogy felismerje cselekménye társadalomra veszélyességét, vagy hogy e felismerés alapján cselekedjen. Az ügyészség szerint a férfi olyan kóros elmeállapotban szenvedett, hogy nem tudta felmérni tette következményeit.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a vádlott ellen gyógykezelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés bűntette és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtottak be vádiratot a bíróságra. Emellett a vádlott jelenleg más ügyben is kényszergyógykezelés alatt áll.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon júniusban tartott előkészítő ülésen a férfi nem ismerte be bűnösségét, így a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. A kényszergyógykezelés a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében, az ilyen esetekben a törvény kötelező rendelkezése alapján alkalmazandó, határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés.