Ukrán dróntámadás érte egy tambovi olajraktárat és Oroszország drónindító képességeit

Dróntámadás következtében robbanás és tűz keletkezett egy Tambov régióban lévő olajraktárban, amelyet az ukrán hadsereg hajtott végre – számolt be róla a TASzSz hírügynökség.

Az incidens során egy Ukrajnából érkező drón csapódott be a Micsurinszkij közigazgatási terület egyik tárolóegységébe. A reggeli jelentések alapján a tűz még nem szűnt meg, de a terjedését sikerült lokalizálniuk a tűzoltóknak. Az esemény során szerencsére nem esett senki sem bántódását.

A helyi kormányzó tájékoztatása szerint a legközelebbi lakott terület 3 kilométerre helyezkedik el az érintett olajraktártól. A lakosság evakuálására csak akkor kerül sor, ha ez válik szükségessé, de jelenleg a katasztrófavédelmi szolgálatok kézben tartják a helyzetet.

Egy másik, Oroszországban történt incidens kapcsán kisiklott egy személyszállító vonat a Komi régióban, aminek több tucat sérültje és legalább három halottja van. Az erózió miatt egyenletlenné vált vasúti pálya töltése okozta a balesetet, ahol a Vorkuta-Novorosszijszk expressz 14 vagonjából 9 kisiklott és felborult. A sérültek közül 9 embert még mindig kórházban ápolnak. Az orosz hatóságok megjavították a töltést és a pályát, de a kisiklott szerelvény roncsait még nem szállították el, így a vasúti közlekedés csak részlegesen és tolató sebességgel működik a térségben.

Az oroszországi infrastruktúra állapota az elmúlt hónapokban több súlyos balesetet is okozott, köztük egy gátszakadást Orszk térségében. Nyugati elemzők szerint az orosz államháztartás háborús kiadásai miatt csökkennek a civil infrastruktúra karbantartására fordított források, ami hozzájárul a balesetek gyakoriságának növekedéséhez.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése szerint Ukrajna sikeresen támadja Oroszország drónindító támaszpontjait is, ami jelentős előnyt jelenthet számukra. A jelentés kiemeli, hogy Oroszország még mindig nem tudja ellenőrzése alá venni az ukrán légteret, és a légvédelem leterhelésére, valamint a csapásmérő feladatok kivitelezésére most többnyire pilóta nélküli repülőgépeket, vagyis drónokat használnak. Június 21-én egy ukrán támadás során Oroszország Jejszk térségében működő repterét érte csapás, ahol 120 orosz drón semmisült meg és 9 orosz katona sérült meg. A támadások következtében várható, hogy az orosz drónerők támaszpontjait jobban szétszórják majd, illetve hátrébb viszik őket a frontvonaltól, ami átmenetileg csökkentheti az orosz drónképesség aktivitását a fronthoz közel. A sikereken felbuzdulva az ukránok várhatóan további csapásokat mérnek majd Oroszország drónindító bázisaira.