Kezdődik a verseny az otthonfelújítási támogatásért: 10 fontos szempont!

Négyhetes csúszással, de elindult július 1-jén az új Otthonfelújítási Program, ahol a 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi házak energiahatékonyságának legalább 30%-os növelésére pályázhatnak a tulajdonosok, akár 6 millió forint értékben uniós forrásból.

Az új Otthonfelújítási Program keretében a beruházási költségek legfeljebb 7 millió forintig számolhatók el, amiből 1 millió forint önerőt kell biztosítani, a maradék 6 millió forint állami forrásból érkezhet. A támogatás és a kamatmentes hitel összege járástól és jövedelemtől függően 2,5, 3 vagy 3,5 millió forint lehet, a hitel futamideje pedig legfeljebb 12 év, a törlesztőrészlet 14-25 ezer forint között mozog. A program részleteit korábbi cikkünkben ismertettük.

Gyorsaság a kulcs

A hitelprogram keretösszege korlátozott, 2024. július 1-től 2025. december 31-ig lehet kölcsönkérelmet benyújtani, és a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2026. április 30-ig kölcsönszerződést kötni. Budapesten 6,39 milliárd forint, a gázkazán korszerűsítésre pedig 20 milliárd forint áll rendelkezésre. A hiánytalan kölcsönkérelem 266 lakossági MFB Ponton nyújtható be. A munkálatokat két éven belül kell elvégezni.

Korlátozott felhasználás

A támogatható munkálatok köre szűkült az előző programhoz képest: hőszigetelés, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer és fűtéskorszerűsítés, valamint az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó helyreállítási, javítási munkálatok. Új elemként a hőszivattyús fűtési rendszer, a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése és a kőzetgyapot hőszigetelés is támogatott.

Energiamegtakarítás igazolása

A legalább 30%-os primerenergia-megtakarítást előzetes és utólagos energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. 40%-os megtakarítás esetén a támogatás 5 százalékponttal emelhető. Ha a beruházás nem éri el a 30%-ot, a teljes finanszírozási összeget vissza kell fizetni.

Kiválasztott termékek használata

Csak az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által jóváhagyott építési termékek és berendezések használhatók fel, amelyek listája folyamatosan bővül.

Költségkorlátok

A felhasznált termékek és szolgáltatások fajlagos ára nem haladhatja meg a felhívásban meghatározott maximum árakat.

Számlák és finanszírozás

A kölcsönkérelem benyújtásának napját megelőzően megkezdett projektek is finanszírozhatók, de csak a projektelőkészítési tevékenységek számlái fogadhatók el. A finanszírozás utófinanszírozással, vagy közvetlen szállítói finanszírozással történik.

Az ingatlan követelményei

Az ingatlanoknak 1990. december 31-e előtt kell, hogy használatbavételi engedéllyel rendelkezzenek, és életvitelszerűen lakottnak kell lenniük.

Jövedelem és adósság

A jövedelmet igazolni kell, és nem lehet érvényes bruttó minimálbér összegét meghaladó adótartozás vagy közüzemidíj-tartozás.

Tanácsadás ajánlott

A tanácsadás nem kötelező, de ajánlott, és többféle forrásból érhető el.

Járások és jövedelmek

A járástól és jövedelemtől függően változik a hitel és a támogatás összege. Az egy főre jutó jövedelmi szint meghatározásánál figyelembe veszik az egy háztartásban élő eltartott gyermekeket is.