A globális felmelegedés veszélyei: a kritikus fordulópont közeledik

Az antarktiszi jégtakaró olvadása miatt a tudósok egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a jövőbe, egy friss tanulmány szerint ugyanis a tengerszint-emelkedés elérhet egy visszafordíthatatlan "fordulópontot".

A fordulópont egy olyan kritikus pillanatot jelent, amikor a rendszer állapota hirtelen és jelentősen megváltozik. Az antarktiszi jégtakaró esetében ez a pont az, amikor az olvadás mértéke olyan gyorsasággal növekszik, hogy azt már nem lehet megállítani.

A British Antarctic Survey kutatói a Nature folyóiratban publikálták eredményeiket, amelyek szerint az antarktiszi jégtakaró és a tengerfenék találkozásánál a jég olvadása gyorsabb és kiszámíthatatlanabb, mint korábban vélték. A talajzóna, ahol a jégtömeg elemelkedik a tengerfenéktől, eddig úgy gondolták, hogy a hűvösebb víz lassítja az olvadást, de a kutatások szerint a melegebb óceánvíz betörése gyors és kiszámíthatatlan olvadást okozhat.

A kutatók szerint az olvadás mértéke olyan pontra érhet, ahol már képtelenek lesznek kezelni vagy visszafordítani a folyamatot, és ez erősebben járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint korábban várták. A kutatók elismerik, hogy a modellezésük leegyszerűsített lehet, ezért további kutatásokra van szükség a teljes kép megértéséhez.

A Thwaites-gleccser, amely Florida állam nagyságával vetekszik, különösen ki van téve ennek a folyamatnak. A melegebb óceánvíz miatt a gleccser alsó rétegei olvadnak, ami közelebb viheti az összeomláshoz, és a tengerszint akár 60 centiméterrel is megemelkedhet.