Ezüstérmet szerzett junior női kézilabda-válogatottunk a szkopjei világbajnokságon

A magyar női junior kézilabda-válogatott 29–26-os vereséget szenvedett Franciaországtól a szkopjei világbajnokság döntőjében. Szilágyi Zoltán csapata a 2023-as Európa-bajnoki cím után most egy világbajnoki ezüstöt zsebelt be.

A találkozó a magyar válogatott 3–1-es vezetésével indult, de a franciák hamar egyenlítettek, és átvették a kezdeményezést. Az első félidő derekán Varga Emília góljával azonban ismét döntetlen lett az állás (7–7). A fehér mezes francia csapat többször is megszerezte a vezetést, de Szilágyi Zoltán alakulata követte őket, így csak eggyólos hátránnyal zárták az első félidőt (14–13).

A második félidő elején a franciák három gólt lőttek zsinórban, és néggyel elléptek (19–15). A magyarok a 47. percben egyenlítettek, Gém Léna góljával pedig átvették a vezetést (23–22). Manon Errard gyors egyenlítése után hosszú gólcsend következett.

A franciák időt kértek, és koncentráltabban tértek vissza a pályára, így az utolsó két percet kétgólos előnyről kezdhették meg (25–27). Faragó Lea büntetőjének kihagyása után a magyar csapat még betalált, de a véghajrában az ellenfél már nem hibázott, és három góllal, 29–26-ra megnyerte az U20-as világbajnokságot.

Szilágyi Zoltán csapata így a tavalyi Európa-bajnoki cím mellé egy világbajnoki ezüstérmet szerzett. A magyar női válogatott a hatodik világbajnoki érmét nyerte ebben a korosztályban, egy arany és egy bronz mellé most negyedik ezüstjét szerezte meg.

Az elején egyik gárda sem tudott két gólnál többel elszakadni a másiktól, leginkább azért, mert a támadójáték kölcsönösen gyenge volt, és inkább a kemény védekezésben jeleskedtek a felek. A magyar kapuban Zaj Klára bravúrt bravúrra halmozott, 41 százalékos hatékonysággal 46 lövésből 19-et hárított.

A franciáknál az egyformán nyolc gólos Manon Errard és Lilou Pintat volt a legeredményesebb, a magyar csapatból legjobbként Faragó Lea hat gólig jutott.

Női junior kézilabda-világbajnokság

döntő

  • Franciaország–Magyarország 29–26 (14–13)

a magyar gólszerzők: Faragó 6, Csíkos, Kovács 4-4, Varga 3, Gém, Szabó L., Farkas 2-2, Panyi, Kövér, Szabó A. 1-1