Észak-Koreában kivégzés K-pop hallgatásért

Észak-Koreában nyilvánosan kivégeztek egy 22 éves férfit, mert dél-koreai filmeket nézett és K-pop zenét hallgatott, valamint megosztott másokkal, ami sérti az országban érvényes törvényeket.

A dél-koreai egyesítési minisztérium által közzétett jelentés, amely 649 észak-koreai disszidens vallomását tartalmazza, részletesen beszámol az észak-koreai emberi jogi helyzetről és a kulturális import folyamatos visszaszorításáról Kim Dzsong Un diktatúrájában. Ebben a dokumentumban került rögzítésre az a tragikus eset, amikor a fiatalembert kivégezték a 2020-ban elfogadott törvény megsértése miatt, amely tiltja a "reakciós ideológiát és kultúrát".

A jelentés szerint az áldozatot még 2022-ben végezték ki, miután a hatóságok feltárták, hogy meghallgatott szám szerint 70 dél-koreai dalt és megnézett 3 dél-koreai filmet, és ezután még terjesztette is őket. A híradás arra nem tér ki, hogy milyen módon végeztek a férfival.

A jelentés szerint Észak-Koreában szigorúan büntetik azokat a tevékenységeket és viselkedésformákat is, amelyeket dél-koreai szokásoknak tekintenek. Ilyen például, ha valaki fehér ruhát visel az esküvőjén, napszemüveget hord, vagy borospohárból fogyaszt alkoholt. Emellett tilos a szűk farmer, az idegen szavakkal ellátott póló, és a festett vagy hosszú haj is tabu. Az ellenőrzések kiterjednek a mobiltelefonok használatára is, különös tekintettel az írásmódra, kifejezésekre és a szlengekre, amelyekkel a nyugati kultúra "rosszindulatú" befolyásától kívánják megóvni az állampolgárokat.

Mindezek ellenére a dél-koreai kultúra hatása látszólag megállíthatatlan Észak-Koreában. Egy nemrégiben disszidált észak-koreai nő, aki 2023 októberében egy fahajón menekült el hazájából, a Guardian beszámolója szerint elmondta, hogy a fiatalok lelkesen követik és másolják a dél-koreai kultúrát, és nagy rajongással viseltetnek minden iránt, ami dél-koreai.

Szakértők szerint az, hogy a dél-koreai populáris kultúra beszivároghat az észak-koreai társadalomba, veszélyt jelenthet arra az ideológiára, amely abszolút hűséget követel a „tévedhetetlen” Kim-dinasztia iránt, amely Észak-Koreát 1948-as alapítása óta irányítja.

A K-pop kultúra nemcsak Észak-Koreában, hanem világszerte is jelentős hatással bír. A világ egyik legnépszerűbb K-pop bandája, a BTS mögött álló cég, a HYBE alkalmazottai nemrégiben bennfentes kereskedési botrányba keveredtek. A dél-koreai ügyészek három alkalmazottat vádoltak meg azzal, hogy jelentős veszteségeket elkerülve eladták részvényeiket, mielőtt a BTS tagjai bejelentették volna szünetre vonulásukat 2022. június 14-én. A bejelentés hatására a HYBE részvényei drámai zuhanást produkáltak, a piacnyitáskor 25 százalékos mínuszba kerültek, vagyis a cég hirtelen elvesztette értékének a negyedét. Az ügyészek szerint az alkalmazottak előzetes információ birtokában cselekedtek, és a részvények eladásával 24 ezer és több mint 108 ezer dollár közötti veszteségeket kerültek el. A BTS tagjai közül a legidősebbet, Jint már leszerelték, miután letöltötte szolgálatát, a többi hat tag - J-Hope, V, RM, Jimin, Jung Kook és Suga - még mindig szolgálatban van, és várhatóan csak 2025 júniusában állhatnak újra össze.