A tőzsdei volatilitás mélypontjai és a mesterséges intelligencia hatása

Az amerikai tőzsdék rekordmagas szinteket értek el, miközben a volatilitás rendkívül alacsony maradt, ami a nagy pénzügyi válság óta nem tapasztalt jelenség. Az S&P 500 index 377 napig nem mutatott 2,05%-nál nagyobb egynapos esést, ami a leghosszabb ilyen időszak a 2008-as válság óta, ugyanakkor 2,15%-nál nagyobb napi emelkedést sem regisztráltak ebben az időszakban.

A piaci stabilitás hátterében részben a technológiai óriásvállalatok, különösen az Nvidia iránti befektetői érdeklődés áll, amelyet a mesterséges intelligencia fejlődése táplál. Az AI alkalmazásainak potenciális profitnövelő hatása miatt a befektetők különösen optimisták, ami az S&P 500 index több mint 14%-os emelkedésében is megmutatkozott.

A kamatcsökkentési várakozások is pozitívan hatottak az indexekre, a piaci elemzők szerint a Federal Reserve hamarosan elérheti a 2%-os inflációs célt, ami kamatcsökkentéseket vonhat maga után, bár 2024-re már csak egyetlen ilyen lépést áraz be a piac.

Az elmúlt évben a makrobizonytalanságok csökkentek, a visszahúzódó infláció pedig világosabb képet adott a monetáris politika jövőjéről. Adam Turnquist, az LPL Financial vezető stratégája szerint a kamatemelésről kamatcsökkentésre, valamint a recesszióról gazdasági rugalmasságra való átállás segített a VIX index többéves mélypontjának elérésében.

Azonban nem biztos, hogy ez az alacsony volatilitású időszak hosszú távon is fennmarad. 2017-ben az S&P 500 ritkán mutatott 1%-nál nagyobb napi mozgást, és a VIX történelmi mélypontra, 9 alá esett, de a következő évben a volatilitás visszatért, és a VIX értéke meghaladta az 50-et is.

: Cnbc