Mesterséges intelligencia áttörése: átment a Turing-teszten a ChatGPT 4.0

Egy mesterséges intelligencia modell történelmi áttörést ért el, amikor átment a Turing-teszten, amely a számítógépek emberszerűségét hivatott mérni. A San Diegó-i Egyetem kutatása szerint a résztvevők 54%-a nem tudta megkülönböztetni a ChatGPT 4.0-ás modelljét az emberi beszélgetőpartnerektől.

A mesterséges intelligencia fejlődése óta gyakran hallunk a rendszerek korlátairól és hibáiról, de a legtöbben mégis úgy vélik, képesek megkülönböztetni az üzenetváltás során, hogy géppel vagy emberrel kommunikálnak. Az OpenAI ChatGPT chatbotjának legújabb verziójával azonban ez már nem ilyen egyértelmű.

A kutatás során 500 önkéntesnek kellett öt percen keresztül beszélgetnie egy üzenetküldő felületen, anélkül, hogy tudták volna, emberrel vagy mesterséges intelligenciával társalognak. A tesztelt modellek között volt az ELIZA, az egyik első mesterséges intelligencia, valamint a ChatGPT 3.5-ös és 4.0-ás verziói.

Az ELIZA esetében a résztvevők 22%-ban hitték el, hogy emberrel beszélgetnek, míg az emberi résztvevőkkel folytatott beszélgetések 67%-ában ismerték fel helyesen az emberi beszélgetőpartnert. A ChatGPT 3.5-ös modellje 50%-ban, míg a 4.0-ás verzió 54%-ban volt képes meggyőzni a résztvevőket emberi mivoltáról, ezzel történelmet írva a Turing-teszt sikeres teljesítésével.

A résztvevők döntéseit a beszélgetés során tapasztalt stilisztikai jegyek és a beszélgetőpartner személyiségének hitelessége befolyásolta. A Turing-tesztet Alan Turing javasolta 1950-ben, és azóta is használják mesterséges intelligencia rendszerek fejlettségének mérésére. A teszt megbízhatóságát sok kritika érte, mivel a stilisztikai és társadalmi-érzelmi tényezők nagyobb szerepet játszanak benne, mint az intelligencia hagyományos fogalmai.