Áfa-rendszer: megszólalt az államtitkár

Egyre többen használják az eÁFA-rendszert, amely január 1-jétől elérhető a havi és negyedéves áfa bevallására – ismertette Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte, hogy ez a lehetőség csökkenti az adminisztrációs terheket és fehéríti a gazdaságot. Június 20-ig több mint 60 ezer adózó regisztrált az eÁFA rendszerben, amelybe több mint 195 ezer alkalommal léptek be, és az év eleji indulás óta 6128 bevallás érkezett be.

Izer Norbert elmondása szerint a NAV folyamatosan fejleszti a rendszert, és 2024. július 1-jén lehetővé válik az önellenőrzés is. Továbbra is elérhető az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK), de az eÁFA számos előnyt kínál: a gazdálkodók kiegészíthetik, módosíthatják az adómegállapításhoz szükséges adatokat, és a bevallástervezetet egy kattintással jóváhagyhatják azt. Emellett továbbra is választható a gép-gép kapcsolaton keresztül történő teljesített bevallás is, amely esetben nem kell fizetniük önellenőrzési pótlékot. A bevallást az eÁFA rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatniuk, így mentesülnek az áfabevallás M-lapjának kitöltése alól.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések nemcsak az adminisztrációs terheket csökkentik, hanem a gazdaság fehérítését is elősegítik. Állította, hogy Magyarország az EU-n belül az egyik legnagyobb mértékű gazdaságfehérítést hajtotta végre 2010 óta. Az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent. Az új eÁFA rendszer célja a vállalkozóbarát adózási környezet megteremtése és Magyarország versenyképességének erősítése, valamint a papíralapú adminisztráció csökkentése. Megemlítette még, hogy július elsején indul a magyar uniós soros elnökség, így ehhez a dátumhoz igazították a rendszer indulását is.