Az Nvidia felülmúlta az Apple-t, de mégis kevéssé ismert

Az Nvidia vált a legértékesebb amerikai vállalattá a tőzsdén, megelőzve ezzel az Apple-t és a Microsoftot, ám a cég neve mégsem szerepel a legismertebb márkák között.

A chipgyártó Nvidia a múlt héten tarolt a tőzsdén, amikor is megelőzte az Apple-t és a Microsoftot, de a cég neve még mindig nem szerepel a legismertebb márkák listáján, ahol az Apple, a Microsoft, az Amazon és a Google állnak az élen. A jelenleg 3,1 billió dollárt érő Nvidia gyors felértékelődése, amely 2022 vége óta értékes csaknem kilencszeresére emelkedett, elsősorban a mesterséges intelligencia chipek, azaz a grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) iránti keresletnek köszönhető.

Ez a kereslet részben az AI körüli hype-nak tudható be, és mára az Nvidia birtokolja a mesterséges intelligencia szoftverek, mint például a ChatGPT, betanítására és telepítésére használt chipek piacának több mint 80 százalékát.

Greg Silverman, az Interbrand márkagazdasági globális igazgatója szerint az Nvidia, mint globális színtérre lépő termékvállalat, nem fordított erőforrásokat arra, hogy márkaszerepén változtasson és brandjét megerősítse a jövőbeli bevételek védelme érdekében. Silverman hozzátette, hogy az Nvidia számára fennálló kockázat az, hogy a márka gyenge ereje korlátozhatja az értékét, annak ellenére, hogy magas a piaci térhódítása.