LG C4: A középkategória OLED csúcsmodellje 2024-ben

Az LG 2024-ben bemutatott középkategóriás OLED tévéje, a C4 modell, külsőre nem sokban különbözik elődeitől, azonban jelentős fejlődést mutat a legfontosabb területeken.

Az LG a 2024-es évben négy kategóriában dobta piacra az OLED panellel szerelt okostévéit, ahol a B4 képviseli a belépő szintet, a C4 a középkategóriát, míg a G4 és M4 modellek a prémium kategóriát erősítik. A C4 sorozat 55 hüvelykes változatát teszteltem, amelynek ára nagyjából 600 ezer forint körül mozog.

A C4 modell dizájnja nem különbözik jelentősen a korábbi C3 vagy C2 modellektől, a gyártó nem változtatott a bevált formán. A készülék legvastagabb pontján 45 milliméteres, míg a kijelző rendkívül vékony, a kávák pedig mindössze 6 milliméteresek. A talapzat kialakítása miatt a soundbar nem helyezhető el közvetlenül a kijelző alá, és a kábelek elvezetése sem a legdiszkrétebb.

A csatlakozók kiváló minőségűek, és ideálisan elhelyezettek, ha a tévét talpon használjuk. A készülék hátulján találhatók a csatlakozók, köztük 3 darab USB-A port, négy HDMI 2.1 port, Ethernet, optikai digitális audio, antennabemenet és CI+ foglalat. Mind a négy HDMI port támogatja a 48 Gbps átviteli sebességet, ami kihasználja a PC-k és újgenerációs konzolok képességeit.

A tévé képernyője az LG saját gyártású, 10 bites OLED evo panelje, amely 4K felbontást és akár 144 Hz-es képfrissítést kínál, támogatva a HDR10 és Dolby Vision szabványokat is. Az OLED technológia lehetővé teszi a tökéletes feketék és végtelen kontraszt megjelenítését, a maximális fényerő pedig akár 1100 nit is lehet.

A HDR technológia a 10 vagy 12 bites színtárolásnak köszönhetően valóságosabb és részletgazdagabb képvilágot eredményez. Az LG C4 kiválóan teljesít a gaming területén is, köszönhetően a 144 Hz-es képfrissítésnek, a G-Sync és FreeSync támogatásnak, valamint az alacsony, 5 és 10 milliszekundum közötti input lag-nak.

A hangrendszer 40 wattos, két hangsugárzóból és két mélynyomóból áll, ami tiszta és kellemes hangzást biztosít, de egy ilyen tévé mellé érdemes lehet egy Dolby Atmos kompatibilis hangprojektort beszerezni.

Az okostévéként funkcionáló C4 a WebOS 24 operációs rendszert futtatja, amely gyors és könnyen kezelhető. Az alkalmazáskínálat jelentős, és a rendszer támogatja a Chromecastot, valamint lehetőség van a beállítások testreszabására is. A Sportriasztás funkcióval a kedvenc csapatok meccseiről kaphatunk értesítéseket.

Az LG a webOS Re:New programot is elindította, amely garantálja, hogy a készülék operációs rendszerét éveken át frissíteni fogják. A C4 modell esetében ez négy további főverziót jelent, egészen a WebOS 28-ig.

Összességében az LG C4 modellje nem okoz csalódást, és a középkategóriában kiemelkedő választás lehet az OLED tévék piacán.