Új csodagyógyszer okoz áttörést az alvási apnoe kezelésében

Az Eli Lilly által kifejlesztett új gyógyszer, a tirzepatid jelentős hatékonyságot mutatott az alvási apnoe kezelésében, ami negatívan befolyásolta a versenytársak részvényárfolyamát.

A ZeroHedge jelentése szerint az Eli Lilly bejelentette, hogy a tirzepatid nevű súlycsökkentő gyógyszerük jelentősen csökkenti az alvási apnoe súlyosságát, ami hatással volt az alvási apnoe kezelésére szakosodott orvostechnikai vállalatok részvényeire. A gyógyszergyártó cég a SURMOUNT-OSA harmadik fázisú klinikai vizsgálatainak eredményeit tette közzé pénteken, amelyek során a tirzepatidot közepesen súlyos és súlyos obstruktív alvási apnoe kezelésére értékelték elhízott felnőtteknél.

A tirzepatid, amelyet Mounjaro néven cukorbetegség elleni gyógyszerként és Zepbound néven fogyókúrás szerként is forgalmaznak, a vizsgálatok során átlagosan 62,8 százalékkal csökkentette az apnoe-hypopnoe-indexet, ami óránként körülbelül 30-al kevesebb légáramlást korlátozó vagy blokkoló eseményt jelent.

Atul Malhotra, a University of California San Diego School of Medicine orvosprofesszora és az UC San Diego Health alvásegészségügyi igazgatója szerint a gyógyszer alkalmazása rendkívül biztató eredményeket hozott. Malhotra kiemelte, hogy az obstruktív alvási apnoe komoly hatással lehet az életminőségre és hosszú távon kardiometabolikus szövődményekhez vezethet. Louis Aronne, a Weill Cornell Medicine elhízás-specialistája is megerősítette, hogy az Eli Lilly tirzepatiddal kapcsolatos harmadik fázisú klinikai adatai áttörést jelentenek az elhízás és az alvási apnoe kezelésében.

Az Eli Lilly részvényárfolyama a bejelentés hatására 1,7 százalékot emelkedett. Ezzel szemben a CPAP-készülékeket gyártó vállalatok, mint például a ResMed, az Inspire Medical Systems és az AdaptHealth részvényei jelentős értékvesztést szenvedtek el. A ResMed árfolyama 11,1 százalékot, az Inspire Medical Systems 18,9 százalékot, míg az AdaptHealth 8,1 százalékot esett.

A cikk megjegyzi, hogy a benne foglalt információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.