Az EU szankciókat helyezett kilátásba az Apple ellen

Az Európai Unió szabályozói hétfőn bejelentették, hogy az Apple megszegte az új, átfogó technológiai szabályokat, mivel a vállalat rendszere nem teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy az App Store-on kívüli alternatívákról tájékozódjanak és azokat válasszák. Az Európai Bizottság új vizsgálatot is indított az Apple ellen a fejlesztőkkel kötött szerződési feltételek és az iOS-en futó alternatív piacterek támogatásának megfelelősége miatt.

Az EU a digitális piacokról szóló törvény (Digital Markets Act, DMA) alapján indított vizsgálatot az Apple, az Alphabet és a Meta ellen. A DMA célja a nagy technológiai cégek hatalmának korlátozása, különösen az úgynevezett "kormányzásgátló" szabályokra összpontosítva, amelyek megtiltják a technológiai vállalatoknak, hogy akadályozzák a felhasználókat az olcsóbb alternatívák vagy az alkalmazásboltokon kívüli előfizetések felkutatásában.

Az Európai Bizottság előzetes megállapításai szerint az Apple megsértette a DMA-t azáltal, hogy az App Store szabályai megakadályozzák az alkalmazásfejlesztőket abban, hogy alternatív csatornákon keresztül kommunikáljanak a fogyasztókkal. Az Apple jelenleg csak egy olyan rendszert engedélyez, amelyben a fejlesztők egy weboldalra irányító linket adhatnak meg, ahol a felhasználók tartalmat vagy előfizetést vásárolhatnak, de ez számos korlátozással jár.

A szabályozók szerint az Apple által felszámított díjak túlzottak, bár nem határozták meg, hogy mi tekinthető "feltétlenül szükséges" díjnak. A Bizottság jelentése kiemeli, hogy az Apple a „szükségesnél magasabb” díjat számol fel azért, hogy a fejlesztők az App Store-on keresztül új felhasználókat szerezzenek, de nem részletezte, hogy mit jelent ez a kifejezés.

Ha bebizonyosodik, hogy az Apple valóban megsértette a DMA-t, akkor súlyos büntetésre számíthat: a cégre akár az éves globális forgalmának mintegy 10 százalékát is kiszabhatják bírságként. Ez a tavalyi adatok alapján 38 milliárd dollár lenne, ami 14 ezermilliárd forintnak felel meg. Továbbá, ha az Apple megismétli a jogsértést, a cég globális bevételének a 20 százalékára emelkedhet a bírság összege.

Az Apple egyébként már jelentős változásokat hajtott végre az idei évben, hogy megfeleljen az európai szabályozásnak. Lehetővé tette például a felhasználók számára, hogy az App Store mellett harmadik féltől származó alkalmazásboltot is telepítsenek az iPhone-ra, valamint azt is, hogy weboldalakról töltsenek le alkalmazásokat. A Bizottság szerint azonban az Apple jelenleg 50 eurócentes, vagyis nagyjából 200 forintos „alaptechnológiai díjat” számol fel minden egyes telepítés után, ami nem az App Store-ból történik.

Az Apple-nek 2024. március 6-ig kell úgy megváltoztatni a működését, hogy az megfeleljen az uniós szabályozásnak, különben súlyos büntetéssel számolhat.

a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.