A fenntartható beruházások jövője: ESG a digitális korban

Magyarországon a 2021-es év januárjában lépett életbe az ESG-törvény, amely előírja a jelentéstételi kötelezettséget az érintett vállalatok számára. A PwC adatai szerint a fenntartható beruházások piaca 2026-ra elérheti a 33,9 ezer milliárd dollárt globálisan, azonban az építőiparban még kevesen ismerik fel a digitális megoldások jelentőségét az ESG-megfelelőség terén.

Az ESG, azaz a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat összefoglaló jelentések fontosak a vállalatok fenntartható működésének bemutatásában. Az építőiparban dolgozó szakemberek egy része azonban még mindig alábecsüli a digitális technológiák szerepét ezen a területen. A PlanRadar felmérése szerint csupán a válaszadók harmada van tisztában a modern technológiák előnyeivel az ESG-megfelelőség biztosításában.

A felmérés rámutat arra is, hogy az intézményi befektetők többsége hatékonyabbnak tartja az ESG-kompatibilis beruházásokat, ami Magyarországon is jelentős piaci lehetőséget kínál a vállalatok számára. A környezetvédelmi tanúsítványok megszerzéséhez a cégeknek energiahatékony gyakorlatokat kell alkalmazniuk, csökkenteniük kell a károsanyag-kibocsátást, hatékonyan kell felhasználniuk a természeti erőforrásokat, mérsékelniük kell a hulladéktermelést és meg kell őrizniük a természetes élőhelyeket.

A digitális megoldások előnyei között szerepel a megalapozott, naprakész dokumentáció, a hatékony kommunikáció és az átlátható jelentéstétel, amelyek segítségével egyszerűen integrálhatók az ESG-gyakorlatok az építési, ingatlan- és létesítménygazdálkodási műveletekbe. A digitális platformok által nyújtott funkciók között megtalálható az ESG-adatgyűjtés, az automatizált jelentéskészítés, a hulladék és utómunka csökkentése, a kockázatcsökkentés, valamint a biztonság és minőségellenőrzés.

A magyarországi építőipari szakemberek körében végzett kutatás eredményei szerint van nyitottság a gondolkodásban, de a fejlődésre is van még lehetőség. A válaszadók több mint 40%-a tartja nagyszerű támogatásnak az ESG-tanúsítványok kezelésében a digitális platformok használatát, ami a vizsgált országok között a második legmagasabb arány. A válaszadók 62%-a szerint a digitális megoldásokkal csökkenthető a papírfelhasználás, 40%-uk pedig úgy véli, hogy az informatikai eszközök pozitív hatással lehetnek a pazarlás csökkentésére.