Az Apple és a Meta mesterséges intelligenciájának lehetséges együttműködése

Az Apple és a Meta tárgyalásokat folytatnak, amelyek során a Meta mesterséges intelligenciájának iPhone-okba való integrálásáról eshet szó.

Az Apple-nek jelentős fejlesztéseket kell végrehajtania a mesterséges intelligencia terén, hogy megőrizze versenyképességét olyan vállalatokkal szemben, mint a Samsung. A WWDC 2024 fejlesztői konferencián bejelentett Apple Intelligence, amely számos MI-alapú újdonságot tartalmaz, önmagában nem biztosítja a piaci dominanciát, különösen, mivel Európában még nem vezethetik be.

Az Apple már korábban megállapodást kötött az OpenAI-val, ami lehetővé teszi a ChatGPT integrálását az iOS 18-ba. A Wall Street Journal információi szerint azonban a cég további stratégiai partnerségeket is keres, és jelenleg a Meta lehet a következő partner.

A tárgyalások még nem értek véget, és mindkét fél még visszaléphet a megállapodási szándéktól. Az Apple nem pénzben, hanem saját felületén keresztüli terjesztési lehetőségekkel kívánja kompenzálni a partnerséget, lehetővé téve a Meta számára, hogy később premium csomagokat értékesítsen a felhasználóknak.

Elon Musk, az OpenAI társalapítója, aki már nem áll a cég élén, és jelenleg saját mesterséges intelligenciát fejlesztő xAI nevű vállalatot vezet, korábban negatívan reagált a ChatGPT iPhone-okba való integrálásának hírére. Az Apple és a Meta közötti esetleges együttműködés kapcsán Musk reakciójáról egyelőre nincs információ, és arról sem érkeztek hírek, hogy az Apple az xAI-vel is felvette volna a kapcsolatot.