Audi-vezér az Indexnek: Nem építünk akkumulátorgyárat

Az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke, Michael Breme az Indexnek adott interjúban beszélt a győri termelés jövőjéről, a magyar kormánnyal való kapcsolatukról, valamint tisztázott egy félreértést az akkumulátorok összeszerelésével kapcsolatban.

Az elmúlt 30 év során az Audi Hungaria több pénzzel járult hozzá Győr költségvetéséhez, mint amire előzetesen számítani lehetett – nyilatkozta Michael Breme az Indexnek. Az Audi Hungaria mintegy 12 ezer főt foglalkoztat, és a beruházások összértéke meghaladja a 12,5 milliárd eurót, ezzel a régió legnagyobb munkáltatója és a magyar járműipar legnagyobb befektetője. Breme hangsúlyozta, hogy az Audi konstruktív párbeszédre törekszik a magyar kormánnyal és a helyi önkormányzattal egyaránt. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen egyezségek részleteit nem szokás nyilvánosságra hozni, de a vezető szerint nincs olyan része a szerződésnek, ami érzékenyen érintené az egyik vagy másik felet, ha nyilvánosságra kerülne. Breme kijelentette, hogy a magyar kormánnyal való kapcsolatuk egészséges és normális partneri viszony, és konstruktív megbeszéléseket folytatnak a magyar autóipar további sikerei érdekében, amely közös érdekük.

Az Audi Hungaria új vezetője, aki február 1-jén vette át a pozíciót, korábban már részt vett a győri szerszámgyár létrehozásában és a konszern gyártástervezési vezetője volt. Breme szerint az Audi Hungaria jövőképességének fenntartása érdekében új feladatokat is hozhatnak a győri telephelyre. Az elődje, Alfons Dintner érdeme, hogy az Audi Hungaria az első gyár a konszernen belül, amely egy másik márka, a Cupra Terramar termékét is előállíthatja.

Az Audi vezetője szerint az új autóipari szereplők, mint például a Szegeden gyökeret eresztő BYD, egészséges versenyt jelentenek az európai gyártók számára. Az Audi bízik a saját termékeiben és az elektromos autók iránti kereslet növekedésében. Breme hangsúlyozta, hogy az elektromobilitás iránti elkötelezettségük a szén-dioxid-kibocsátási követelmények teljesítése mellett a kínai piacra való tekintettel is fontos. A BYD Magyarországra való érkezését egészséges rivalizálásként értékeli, és magától értetődőnek tartja, hogy a kínai gyártók Európán belül is termelni akarnak.

Az Audi vezetője világossá tette, hogy sem az Audi, sem a Volkswagen nem tervez akkumulátorgyárat építeni Győrben. Az akkumulátorok összeszerelése hasonlítható más járműipari szerelési folyamatokhoz, és nem káros a környezetre. Amennyiben Győrben tisztán elektromos hajtású autók gyártása indulna, valószínűleg a kész és máshol gyártott akkumulátorokat itt fogják összeszerelni és beépíteni az autókba. Breme hangsúlyozta, hogy sosem beszéltek az akkumulátorgyártás, vagyis az akkumulátorcella-gyártás idehozataláról, csupán az összeszerelésről.

A munkaerő képzése és a folyamatos fejlesztés fontos az Audi Hungaria számára. A vállalat saját akadémiája és a győri szakképző iskolák, valamint a Széchenyi István Egyetem együttműködésével biztosítja a szükséges kompetenciák fejlesztését. Breme szerint a bérmegállapodások során mindig megtalálják a közös nevezőt a munkáltatói és munkavállalói oldal között, és a 2024-es bérmegállapodással elégedettek. A fokozott automatizálás és robotizáció kapcsán kiemelte a saját akadémiájukon elérhető továbbképzési lehetőségeket a dolgozóik számára, emellett pedig a kollaboratív képzési koncepciókat, melyben partnerük a győri szakképző iskolák, illetve a Széchenyi István Egyetem is.

Az Audi Hungaria vezetője szerint a járműgyártás magas szakmai színvonalon kezelte a pandémia nehézségeit és a félvezetőhiány okozta kihívásokat. A vállalat fenntarthatósági vállalásai túlmutatnak a jogalkotó által előírt mértéken, és büszkék arra, hogy 2020 óta szén-dioxid-semlegesen termelnek. Az Audi Hungaria további energiahatékonysági intézkedéseket és a napelempark bővítését tervezi.

Breme vezetői filozófiáját a nyitottság és a közvetlenség jellemzi, és fontosnak tartja az emberek közötti kölcsönös megbecsülést. A magyar és a német üzleti kultúra közötti különbségeket pozitívan értékeli, és örömmel veszi részt a magyar kultúrában. Az Audi Hungaria továbbra is támogatja a helyi sportéletet, beleértve a Győr női kézilabdázóinak Bajnokok Ligája-győzelmét és a győri futballcsapatot.