Új BKK jegy- és bérletautomata-rendszer jöhet

Elkezdődött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérlet- és jegykiadó automatáinak felújításáról és üzemeltetéséről szóló előzetes piaci konzultáció. A társaság célja, hogy a több mint tízéves géppark megújuljon, és az újításokat legkésőbb 2026-ig vezessék be.

A BKK szerint a digitális értékesítési csatornák, mint például a BudapestGO applikáció és a Pay&GO digitális szolgáltatás, egyre népszerűbbek, de a bevételek közel felét még mindig az automatákból származó termékek adják. Ennek ellenére a gépek intenzív használata miatt szükségessé vált a korszerűsítés, amelyre az előzetes piaci konzultáció elindításával már meg is tettek egy lépést. A BKK hozzátette, hogy az automatahálózat a 2021-ben történt üzemeltetőváltás és szoftvercsere ellenére is stabilan működik, de a modernizáció elkerülhetetlen.

A tervek szerint a BKK 2024 őszén írja ki a közbeszerzést, amelynek lebonyolítása körülbelül fél évet vesz igénybe, így a szerződéskötés 2025 áprilisa és szeptembere között várható. Az új szerződés értelmében további öt évig lesz biztosított az automaták működése és a fővárosi utasok magas színvonalú kiszolgálása.

Szoftveres felújítás és modern készülékek

A BKK közleménye szerint a leendő közbeszerzési eljárás nyertesének több feladata is lesz, többek között az automaták rendszerének átvételét és teljeskörű üzemeltetését, a hálózat egy részének felújítását, valamint új automaták beszerzését, telepítését és üzemeltetését kell majd ellátnia. A nyertes vállalatnak nem csak a fizikai eszközök, hanem a szoftveres háttérendszer biztosítását is vállalnia kell.