Új módszer a napelemek újrahasznosítására

Az olasz 9Tech vállalat egy innovatív megoldást dolgozott ki a napelemek újrahasznosítására, amely lehetővé teszi a panelek alkatrészeinek akár 99 százalékának visszanyerését.

A napenergia hasznosítása jelentős lépés a globális felmelegedés elleni küzdelemben, azonban a napelemek újrahasznosítása komoly kihívást jelent. A jelenlegi újrahasznosítási folyamatok során mérgező anyagokat kell használni, ami környezeti problémákat okozhat. A 9Tech által kifejlesztett új módszerrel azonban a napelemek alkatrészeinek 99 százalékát lehet újrahasznosítani.

A napelemek többsége szilícium-nitriddel bevont lapkákból áll, amelyekre ezüstből és rézből nyomtatott vezetőket helyeznek, majd az egészet edzett üveglapok közé illesztik egy alumínium keretbe. A panelek újrahasznosításához először a ragasztót kell eltávolítani, ami nehézkes, mivel az égetés során mérgező gázok szabadulnak fel, és a drága alkatrészek, mint az ezüst, mérgező anyagokat igénylő folyamatokkal nyerhetők ki.

A 9Tech megoldása szerint az üveg és az alumínium eltávolítása után a szerkezetet egy 400 Celsius-fokra felfűtött kemencébe helyezik, ahol a polimer elpárolog. A keletkező gőzt szűrőkkel fogják fel, és a kemence hőjét is újrahasznosítják. A maradék anyagot szűrőkön és szitákon keresztül vezetik, mechanikusan eltávolítva a rezet, és szerves savat használva az ezüst visszanyerésére. A szilíciumot centrifugálással választják el a többi anyagtól. A módszerrel a kísérleti üzemben az ezüst 90 százalékát, a szilícium 95 százalékát és a réz 99 százalékát sikerült visszanyerni.

Bár az eljárás költségesebb, mint a jelenlegi megoldások, a környezetbarát jellege és a visszanyert anyagok mennyisége kompenzálhatja a többletköltségeket. A vállalat célja, hogy naponta 800 napelem újrahasznosítását érje el.