Beszélgetés a jövőbeli énünkkel mesterséges intelligencia segítségével

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói mesterséges intelligenciát alkalmaztak egy olyan chatbot kifejlesztésére, amelynek segítségével a felhasználók képesek kommunikálni a jövőbeli önmagukkal.

Az MIT kutatócsoportja a természetes hangzású beszélgetés megteremtésére használta fel a mesterséges intelligenciát (MI). A kísérlet során az OpenAI által fejlesztett ChatGPT 3.5-ös modelljét alkalmazták, amely kérdéseket tett fel a résztvevőknek az életük, korábbi tapasztalataik és jövőbeli terveik kapcsán.

A rendszer által létrehozott felhasználói háttértörténet, vagyis a szintetikus emlékezet segítségével a résztvevők beleképzelhették magukat a jövőbeli helyzeteikbe. Egy résztvevő esetében például a chatbot egy olyan emléket "idézett fel", amelyben a résztvevő, mint középiskolai biológiatanár, kirándulást szervezett az osztályának egy természetvédelmi övezetbe.

A kutatók által kifejlesztett chatbot képes volt még egy módosított profilképet is létrehozni, amely a felhasználó 60 éves énjét ábrázolta. A kísérleti alkalmazás hasznosságát több szempontból is kiemelték a kutatók: segíthet a fiataloknak a pályaválasztásban, csökkentheti a jövővel kapcsolatos döntésekkel járó szorongást, és összességében elősegítheti a megfontoltabb, tudatosabb döntéshozatalt.

A kutatás során eddig 344, 18 és 30 év közötti személy vett részt, és a visszajelzések alapján az idősebb digitális énnel való beszélgetés pozitív hatással volt a résztvevők stressz szintjére és szorongására a jövőt illetően. Azonban a kutatás még nem ért véget, és további eredményekre van szükség a módszer hatékonyságának teljes körű megértéséhez.