Európai Napenergia Akadémia indulása

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2030-ig 600 gigawatt fotovoltaikus napelem kapacitást hozzon létre, ami 65 ezer ember számára jelenthet új vagy jobb állást. Az Európai Napenergia Akadémia elindításával az első két évben 65 ezer munkavállaló át- és továbbképzését tervezik megvalósítani.

A napelemek telepítéséhez és a gyártáshoz szükséges munkaerőigény jelentős: 2030-ig további 400 ezer, illetve a 30 GW hazai napenergia előállításához 50 ezer képzett munkavállalóra lesz szükség. Az Európai Napenergia Akadémia a készséghiányok kezelésére összpontosít majd, különösen a napenergia területén működő kis- és középvállalkozások körében.

Oana Penu, az EIT InnoEnergy Skills Institute igazgatója szerint az akadémia az akkumulátor-akadémia sikeres modelljét követi majd, amely eddig 67 000 munkavállalót képzett ki, és a cél a napelemes értékláncban működő vállalkozásokkal való szoros együttműködés. Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy a napelemes fotovoltaikus rendszerek európai gyártásának támogatása kulcsfontosságú az energiabiztonság, versenyképesség és ellenálló képesség szempontjából.

Az EIT InnoEnergy Skills Institute több mint 40, az egész értékláncra kiterjedő, az ipar által elismert tanúsítványokkal rendelkező tanfolyamból álló könyvtárat hoz létre, és több mint 80 helyi képzési szolgáltatót tanúsít, illetve mozgósítja az ipari és munkaerő-piaci partnerek hálózatát is.