EU bővítés: Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásai

Ukrajna és Moldova uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelentős lépés mindkét ország számára, amelyek folyamatos orosz fenyegetettség alatt állnak. Az Európai Unió számára gazdasági és politikai előnyöket is hordozhat a két állam felvétele.

Mérföldkőnek számít a hét Ukrajna és Moldova számára, mivel hivatalosan is elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval. Hadja Lahbib, Belgium külügyminisztere, aki az EU Tanácsának elnökségét látja el, történelmi jelentőségűnek nevezte az Ukrajnával folytatott első kormányközi konferenciát. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az uniós integráció útja hosszú és a tárgyalások szigorúak lesznek.

Az Economxnak nyilatkozó szakértő szerint nem csak az egyes reformok végrehajtása szükséges Ukrajna uniós tagságához, hanem az is, hogy a csatlakozáskor már ne álljon háborúban Oroszországgal. Moldova esetében a transznisztriai szeparatista régió sorsa is kritikus tényező lehet a csatlakozási folyamatban.

Berkes Rudolf, a Political Capital elemzője szerint a csatlakozás előtt számos reformot kell végrehajtani, amelyek garantálják az államok szuverenitását. Hozzátette, hogy Moszkva valószínűleg mindent meg fog tenni a csatlakozási procedúra lassítása érdekében. Maia Sandu moldovai elnök célja, hogy országa 2030-ra uniós tagállammá váljon, de ez optimista célkitűzés lehet.

Az EU számára gazdasági és politikai előnyöket is jelenthetne Moldova és Ukrajna csatlakozása. Moldova már 1,5 milliárd euró uniós támogatást kapott, míg Ukrajna az orosz támadás kezdete óta mintegy 99 milliárd euró támogatást kapott az EU-tól, a tagállamoktól és az európai pénzügyi intézményektől.

Berkes Rudolf szerint a csatlakozás egyértelmű politikai jelzés lenne Oroszország felé, és az EU bővítése a béke megőrzésének eszköze. Magyarország számára különösen fontos lenne Ukrajna stabilizálása és védelmének megerősítése, amit az uniós csatlakozás segíthetne elő. Az elemző kiemelte, hogy ha Ukrajna háború után felszabadul, akkor a legnagyobb haderővel rendelkező európai országok közé léphetne.

Magyarország és az EU soros elnöksége

Az Európai Unió kiskapukkal kerüli ki a magyar vétót Ukrajna érdekében, éppen akkor, amikor Magyarország átveszi a stafétát a soros elnöki szerepkörben Belgiumtól. Berkes Rudolf szerint a magyar kormány hónapok óta blokkolja azt is, hogy az Európai Békekeretből kifizessenek tagállamokat, amelyek a saját készletükből adnak át fegyvereket Ukrajnának, ami ront a kialakult feszültségen.

Július elsejétől Magyarország tölti be a soros elnöki szerepet, és a kabinet a "Tegyük újra naggyá Európát!" mottót választotta, amely hasonlít Donald Trump "Make America Great Again" szlogenjére. Berkes Rudolf szerint a magyar kormányzat többi része továbbra is kitarthat az EU-ellenes retorika mellett, miközben az EU-apparátus, amely irányítani fogja az uniós elnökséget, EU-konform attitűdre törekszik majd.

A szakértő szerint a soros elnökség egy komoly lehetőség a kormány számára az uniós jó hírének, hitelességének helyreállítására. Azonban sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, képes lesz-e a magyar államigazgatás megbirkózni a soros elnökség alatt rá váró feladatokkal, különösen a záró két-három hónap zökkenőmentes koordinálásában. Ha a magyar kormány rácáfol a kétkedőkre, azzal nagy lépést tehet a renoméja helyreállítása terén.