Az ember, akinek egy nap alatt kinőtt egy vulkán a kukoricaföldjén

Átlagos napnak indult Dionisio Pulido számára 1943. február 20-án, amikor is a mexikói Parícutin falu közelében lévő kukoricaföldjén dolgozott, de délutánra egy vulkán kezdett el nőni a földből.

Dionisio Pulido és családja a tavaszi vetésre készülve éppen a gazt irtották és égették, amikor délután négy körül a talaj hirtelen felduzzadt, és egy öt méter hosszú, két méter széles hasadék nyílt meg a kukoricaföldön. A korábbi apró földremegések ellenére Pulido nem számított arra, hogy egy több mint két méter magas domb emelkedik ki a földből, amelyből sziszegéssel és füttyülő hanggal kén-hidrogén szagú szürke füst gomolygott fel. A föld remegése és a látvány hatására Pulido rémülten hagyta ott a földjét és visszalovagolt a faluba családjáért.

Az éjszaka folyamán a dombocska dübörögve tűzcsóvákat lövellt ki magából, amelyek akár 800 méter magasra is felcsaptak, és másnapra már egy 50 méter magas vulkán állt a kukoricaföldön. A vulkán nem csillapodott, hanem villámlások közepette nőtt tovább, és olvadt kőzetet ontott magából.

Tüzes volt és gyorsan cseperedett

A második világháború idején is tudósok érkeztek a világ minden tájáról, hogy tanulmányozzák a vulkánt, amely négy hónap alatt elérte a 200 méteres, majd további négy hónap múlva a 365 méteres magasságot. Júniusban a láva elindult Parícutin falu felé, így evakuálták a lakókat, és augusztusra a közeli San Juan Parangaricutiro városkát is beborította a hamu és a láva.

Nem ez volt az első eset...

A Parícutin vulkán esete nem volt példátlan, hiszen korábban, 1759-ben az El Jorullo tűzhányó is hasonlóan váratlanul tört ki a közelben. A helyi indiánok isten büntetésének tekintették, és a helyi püspök imádságot rendelt el, amit a helyiek önkorbácsolással egybekötött körmenetekkel egészítettek ki.

...de nem is az utolsó

Mind az El Jorullo, mind a Parícutin a Michoacán-Guanajuato területen lévő bazaltvulkáni mezőn keletkezett, ahol a vulkáni aktivitás kiszámíthatatlan. Új-Zéland legnagyobb városa, Auckland is egy bazaltvulkáni mezőre épült, és a tudósok tudatában vannak annak, hogy a földkéreg újra aktiválódhat.

Elszunyókált a mexikói Badacsony

A Parícutin vulkán hat évig működött, és 1949-ig tajtékzott, Mexikóvárosra is küldve hamuesőt. 1952-ben, 2774 méteres magassággal és két milliárd köbméternyi hamu és láva kilövelése után, úgy tűnik, örökre elcsendesedett, „csak" 424 méteres heggyé nőve. Dionisio Pulido visszatért birtokára, és egy táblát helyezett el, amely szerint ő tulajdonolja és üzemelteti a vulkánt, amely ma is népszerű turistacélpont.