Új trendek az utazásban: előre tervezés és first minute foglalások

Az idei évben a magyar utazók körében az utolsó pillanatban történő last minute foglalások helyett az előre tervezett, first minute utazások váltak népszerűvé. A Groupama Biztosító és az OTP Bank közös kutatása szerint a nyaralni vágyók többsége már hónapokkal az indulás előtt lefoglalja úti célját és szállását, így jelentős összegeket spórolhatnak meg.

A magyar utazók jellemzően árérzékenyek, az Eurostat adatai szerint 2022-ben vendégéjszakánként átlagosan 52,2 eurót költöttek szállásra, ami jelentősen alacsonyabb az uniós átlagnál. A korábbi években népszerű last minute utak helyett most a tervezett és előre lefoglalt utazások kerültek előtérbe. Az utazók közel 80 százaléka választja ezt a megoldást, mert így szélesebb kínálatból válogathatnak kedvezőbb áron. A tervezés nyugalmat is ad, különösen csoportos vagy nagyobb családi nyaralások esetén, ahol az időpontok egyeztetése különösen fontos. A külföldre, főleg tengerpartra utazók körében különösen elterjedt a gondos előkészület, hogy elkerüljék a rossz szervezés miatti kellemetlenségeket.

Az utazási irodák is alkalmazkodnak az új igényekhez, nem foglalják túl magukat, és az ügyfelek is tudják, hogy nem érdemes várni a last minute ajánlatokra. Az OTP Travel ügyvezetője, Molnár Judit szerint a hosszabb hajóutakat például már egy évvel az indulás előtt lefoglalják az utazók. A kutatásból az is kiderült, hogy a first minute és a last minute tábor tagjai hasonlóan halogatják az utasbiztosítás megkötését és a valutaváltást az utolsó pillanatig. Az előre tervezők több mint fele köt utasbiztosítást, míg a spontán utazók csak harmada gondoskodik a biztonságáról.

Az utasbiztosítás megkötése fontos, még ha az utolsó pillanatban is történik, hogy a nyaralás nyugodtan teljen. Szobonya László, a Groupama Biztosító lakossági nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezetője hangsúlyozza, hogy az utasbiztosítást a határ átlépése előtt kell megkötni, hogy érvényes legyen.

Az utazók többsége szeret visszatérni korábban már bevált úti célokra, 50 százalékuk szívesen látogatja újra ezeket a helyeket, 7 százalék pedig, ha teheti, mindig ugyanoda utazik nyaralni. Az OTP Banknál az Árfolyam+ kedvezménycsomag segítségével az ügyfelek a bank által kínált középárfolyamon vásárolhatnak külföldön, az értékhatár 600 ezer forint, és a devizaátutalások során is érvényes.