Spanyolországban rekord alacsony a munkanélküliség

Spanyolországban 2008 augusztusa óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek száma, mint a mostani júniusi adatok szerint, de a munkanélküliségi ráta továbbra is magas marad Európában.

A spanyol munkaügyi minisztérium kedden közzétett adatai alapján a munkanélküliek száma júniusban 2,56 millióra csökkent, ami 1,8 százalékos, azaz 46 783 fős csökkenést jelent az előző hónaphoz képest, és ez a legkedvezőbb adat 2008 augusztusa óta. Annak ellenére, hogy a munkanélküliségi ráta 11,5 százalék, ami Európában a legmagasabb, a valós szám valószínűleg alacsonyabb a feketefoglalkoztatottság miatt.

Az elemzők korábban még nagyobb, 50 900 fős havi csökkenést vártak, de a júniusi adatok szerint éves bázison 127 775 fővel, 4,75 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma. A csökkenés a gazdaság minden ágazatát érintette, de a legnagyobb mértékű visszaesést a szolgáltató szektorban regisztrálták, ahol 37 025 fővel csökkent a munkanélküliek száma júniusban. A 25 év alatti fiatalok körében is csökkent a munkanélküliség, méghozzá 2,2 százalékkal havi összevetésben.