A bankok csak szigorú szabályok mellett emelhetik a lakáshitelek terheit

A lakáshitelek terheit a bankok nem emelhetik meg egyoldalúan, csak a hitelszerződésben rögzített feltételek mellett, és új díjak bevezetése sem megengedett. A hitelkamat, költség vagy egyéb díj emelése évente egyszer, minden év április 1-jétől lehetséges, legfeljebb az előző évi infláció mértékéig.

2015 óta a bankok nem emelhetik meg saját döntésük alapján a lakáshitelek terheit. A hitelkamat, költség vagy díj növelése csak a jogszabályok és a hitelszerződésben kikötött módon lehetséges. Egyoldalú módosításra vonatkozó kikötést sem lehet hátrányunkra érvényesíteni. A hitelhez kapcsolódó költségek emelése a felmerülés időpontjában, a díjaké pedig évente egyszer, minden év április 1-jétől megengedett, de csak a KSH által bejelentett előző évi infláció mértékével. A részletekről Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője tájékoztatott.

A hitel futamideje alatt új, az eredeti hitelszerződésben nem szereplő díjat vagy költséget nem lehet bevezetni, és a számítási módjukat sem szabad a hitelfelvevő számára kedvezőtlenül megváltoztatni. A díjak többsége jellemzően csak bizonyos eseményekkor, mint a szerződéskötés, hitelfolyósítás, szerződésmódosítás, késedelem vagy a hitel lezárásakor merül fel.

Amennyiben a lakáshitel kamata fix a futamidő végéig, akkor kamatemelés nem lehetséges. Ha a hitel kamata meghatározott ideig fix, akkor a bank csak az adott kamatperiódus lejártával és az MNB által előre bejelentett, a jogszabálynak megfelelő kamatváltoztatási mutató mértékével emelheti a kamatot.

Változó kamatozású kölcsönök esetén, ha a kamatozás valamilyen referenciakamathoz kötött, gyakrabban változhat a kamat. Például a BUBOR-hoz kötött kamat negyedévente módosulhat, és a kamatfelár is legfeljebb 3 évente változtatható meg, külső mutatók alapján.

A kamat emeléséről a banknak a hatálybalépés előtt legalább 90 nappal, állami kamattámogatásos kölcsön esetén 15 nappal kell tájékoztatnia ügyfeleit. A gyakori referenciakamat-módosításokról a tájékoztatás a bank honlapján vagy ügyfélszolgálati helyiségeiben is megtörténhet. A díjak és költségek emeléséről pedig minimum 30 nappal előre kell értesíteni.

: article-1