Budapesten felszabaduló irodaterületek újrahasznosítása

Várhatóan több százezer négyzetméternyi irodaterület válik majd szabaddá Budapesten az állami szervezetek költözése következtében, ami új lehetőségeket teremt a tulajdonosok számára az ingatlanok átalakítására és más funkciók kialakítására.

Az állami és kormányzati szervezetek következő két-három évben történő elköltözése jelentős változásokat hozhat az irodapiacra, különösen egy olyan időszakban, amikor az irodahasználat jelentősen átalakul. A tulajdonosoknak dönteniük kell a felszabaduló területek jövőbeli hasznosításáról, ami anyagi áldozatokkal járhat, de egyben lehetőséget is kínál az ingatlanok fejlesztésére.

A Newmark VLK Hungary tanácsadócég szerint az első lépés egy alapos műszaki felmérés, valamint egy ingatlanpiaci helyzetértékelés elvégzése, amelyek alapján meghatározható a későbbi hasznosítás módja. Az irodák lakásokká vagy hotellé alakítása is szóba jöhet, mint ahogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már láthattunk példákat erre.

A tanácsadócég kiemeli, hogy a bizonytalanságok az új funkciók kialakítására ösztönözhetik a tulajdonosokat, különösen a szállodapiacon és a lakáspiacon tapasztalható erős kereslet miatt. A belvárosi épületek esetében műszakilag könnyebb kisebb szobaegységeket kialakítani, mint a külső kerületekben található új irodaházakban.

A szálláshelyek iránti igény növekedése és a három- és négycsillagos szállodák iránti kereslet folyamatos növekedése is támogatja az átalakításokat. A belvárosi zöldmezős beruházási lehetőségek hiánya miatt a hotelfejlesztők más funkciójú épületek felé fordulnak.

Az üzemeltetési szerződések helyett manapság a hosszú távú bérleti szerződések váltak jellemzővé, amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak a tulajdonosok számára. Kalaus Valter, a Newmark VLK Hungary Managing Partnere szerint ez a változás jelentős hatással lehet a piacra.

Kalaus szerint az épületátalakítások révén bővülő szállodapiaci kínálat pozitív hatással lehet a budapesti turizmusra. A belső kerületekben található négycsillagos szállodák különösen népszerűek az üzletemberek és az egyéni turisták körében. A külső kerületekben található átalakításra szánt épületekben az alacsonyabb árazású hotelek, vagy alternatív szálláshelyek, mint például ifjúsági szállások, hostel, apartmanhotel, vagy vegyes funkciójú létesítmények kialakítására nyílik lehetőség.