Új építésű ingatlanok akár 20 százalékkal olcsóbban?

Az építőanyagárak várható drágulása kapcsán Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint az év végéig legfeljebb 5 százalékos áremelkedésre lehet számítani, ellentétben a korábban beharangozott 20 százalékkal. Az építőipari árfigyelő rendszer, a Tüzépinfó bevezetésével a kisebb kereskedések is versenyképesebbek lehetnek a piacon.

Az ÉVOSZ elnöke, Koji László elmondta, hogy az építőanyagok ára az első negyedévben 2,7 százalékkal emelkedett, és május végén sem haladta meg a 3 százalékot. Az új építésű ingatlanok esetében pedig akár 20 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatunk, ha közvetlenül a kivitelezőtől vásárolunk, nem pedig ingatlanfejlesztőtől.

A Tüzépinfó rendszer, amely az építőanyagok árát figyeli, jelenleg öt nagy üzletlánc kínálatát követi, de tervek vannak a kisebb helyi kereskedők bevonására is. Koji László szerint az új építésű ingatlanoknál jelentős megtakarítás érhető el, ha a vevő közvetlen kapcsolatot alakít ki a kivitelezővel, és közösen beszerzik az anyagokat.

Az Otthonfelújítási Program kapcsán Koji László kiemelte, hogy már több mint 500 építőanyagot regisztráltak a programhoz kapcsolódó online felületeken. A program keretében a legjobb minőségű anyagok és szolgáltatások is elérhetőek, és a jól megtervezett beruházások akár 50 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhetnek.

: article-1