A belga miniszterelnök figyelmeztette Orbánt az EU soros elnökségével kapcsolatban

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét hétfőn átadó Belgium miniszterelnöke, Alexander De Croo figyelmeztetést intézett Orbán Viktorhoz, hogy az elnökség nem jelenti azt, hogy ő Európa főnöke lenne.

Az uniós állam- és kormányfők rendkívül gyorsan véget érő, mindössze tízórás csúcstalálkozójának első napját követően, ahol többek között a vezető uniós tisztségekről is döntöttek, Alexander De Croo kifejtette, hogy az elnökség alatt nem a főnöki szerep a lényeg, hanem a kompromisszumok kialakítása. "Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Ezzel szemben azt jelenti, hogy neked kell kompromisszumot találni" – üzente Orbán Viktornak nagy mosollyal a sajtóteremben, amit nevetés fogadott. Hozzátette, hogy ez egy érdekes pozíció, amit mindenképpen ajánlani tud neki, legalább egyszer az életben.

A csúcstalálkozó első napját záró sajtótájékoztatón Charles Michel, az állam- és kormányfők testületének decembertől lecserélt elnöke is adott tanácsokat, többek között a versenyképesség témáját hangsúlyozva, ami a soros magyar elnökségnek is fontos. Eltökéltnek kell lennünk a nemzetközi rend és Ukrajna támogatása iránt, az alapjogokat támogatjuk anélkül, hogy kivételeket tennénk, mondta.

A belga kormány korábban sietett az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésével, hogy azok ne a magyar kormány soros elnöksége alatt kezdődjenek meg. A tárgyalásokat végül sikerült kedden elindítani.

Magyarország 2024. július 1. és december 31. között tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és a szlogenje Donald Trump amerikai elnök híres választási szlogenjének kifordítása lesz, azaz MEGA. Alexander De Croo a következő uniós csúcson már Orbán Viktornak kell a sajtó elé állnia, és újságírói kérdésre tanácsokat is adott az utódjának. A legjobbakat kívánta Orbán Viktornak és Magyarországnak abban, hogy folytassa a munkát, kiemelve Ukrajna támogatását és az átmenetet az új intézményi ciklusba.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét találkoztak a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón. A magyar miniszterelnök ment oda Ukrajna vezetőjéhez, akivel néhány pillanat erejéig négyszemközt társalogtak. Az nem derült ki, pontosan miről folyt a szó, az azóta kikerült videókon csupán az látszik, hogy Orbán Viktor nagyon erősen gesztikulál a megbeszélés közben.

A tagállamok egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság élére újabb öt évre Ursula von der Leyent ajánlják, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének az észt Kaja Kallast jelöljék, az Európai Tanács élére pedig 2,5 évre António Costa, egykori portugál miniszterelnök fog kerülni. Ursula von der Leyen újrázását egyedüliként csak Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem támogatta.