Pokoli rakétatámadás érte Ukrajnát, gyásznapot tartanak

Szombaton orosz rakéták csapódtak be a délkelet-ukrajnai Vilnyánszk városában, Zaporizzsja közelében, a támadás következtében hét ember vesztette életét, köztük három gyermek, továbbá 36 személy megsebesült.

Az ukrán főügyész, Andrij Kosztyin szerint a városra két rakétát lőttek ki, amelyek az infrastruktúrát, egy üzletet és több lakóépületet is megrongáltak. A katasztrófavédelem jelentése alapján a halálos áldozatok között három gyermek is van, és a sérültek között nyolc gyermeket tartanak számon. A tűzoltók a helyszínen eloltották a lángokat és befejezték a mentési munkálatokat.

Ivan Fedorov, Zaporizzsja megye kormányzója egy videóban úgy nyilatkozott, hogy "Ma az ellenség újabb szörnyű terrorcselekményt hajtott végre a civil lakosság ellen". Gyásznapot tartanak vasárnap a támadás áldozatainak emlékére.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is megszólalt az esemény kapcsán, és fotókat tett közzé a helyszínről, amelyeken egy parkban látható egy nagy kráter és több kidőlt fa. Zelenszkij szerint városaik és közösségeik naponta szenvednek az ilyen orosz csapásoktól, de hangsúlyozta, hogy van mód a helyzet leküzdésére.

Zelenszkij ezt követően ismételten arra kérte a szövetségeseket, hogy biztosítsanak Ukrajnának több nagy hatótávolságú fegyvert és megerősített légvédelmet, hogy képesek legyenek megállítani az ország ellen irányuló, szerinte mindennapos támadásokat.

Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint a Zaporizzsjától 29 kilométerre fekvő délkelet-ukrajnai város egyik lakóházát ért becsapódás következtében hét ember - közöttük három gyermek és egy nő - meghalt, 36-an pedig megsebesültek.

Az ukrán hatóságok vasárnap közölték, hogy az előző 24 órában a kelet-ukrajnai falvakban nyolcan, a Donyeck megyét ért orosz támadásokban pedig 11-en haltak meg.

Az ukrán hadsereg vezérkara vasárnap arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták a Toreck város bevételére hetekkel ezelőtt megindított támadást, most a város közelében található egyik faluért folynak különösen heves a harcok.