Pénteki időjárás: Napos, de zivataros lesz

Pénteken a kellemes napsütés ellenére is számítani kell a záporokra és zivatarokra, amelyeket helyenként felhőszakadás és akár 1-2 centiméter átmérőjű jégeső is kísérhet. A met.hu, a HungaroMet és a Kiderül előrejelzése szerint a gomolyfelhő-képződés déltől válik erőteljesebbé, és ekkor növekszik meg a csapadék valószínűsége.

A Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon kevésbé valószínű a csapadék, azonban estére keletebbre is csökken a csapadékhajlam. A zivatarokat leszámítva a légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de viharos széllökések (~60-70 km/h) is előfordulhatnak, különösen keleten.

Az ország egész területére elsőfokú, citromsárga veszélyjelzést adtak ki a zivatarok miatt. Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád megyékben elsőfokú, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben másodfokú, narancssárga veszélyjelzés van érvényben a felhőszakadások miatt, ahol intenzív, 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A hőmérsékleti viszonyokat tekintve a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható, míg késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő. Estére mindenütt megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is jelentősen csökken, reggelre az ország legnagyobb részén kiderül az ég. Gyenge marad a légmozgás, és a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16 és 22 fok között alakul. Ne feledkezzünk meg az esernyőről, ha útnak indulunk!

Fülledt, meleg időre számíthatunk

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint pénteken fülledt, meleg időre kell számítani, ami szív- és keringési panaszokat, vérnyomás-ingadozást, légzési nehézségeket, gyakoribb rosszulléteket okozhat. Nő a trombózis és az infarktusok valószínűsége is. Gyulladásos jellegű panaszok felerősödése, fáradtság, figyelmetlenség, romló alvásminőség, valamint fejfájás és migrén is gyakoribbá válhat ezen a napon.

Szombaton alapvetően napos időre van kilátás, de elsősorban a Dunától keletre elszórtan még kialakulhatnak futó záporok, helyenként zivatarok. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban a Dunától keletre találkozhatunk párás, ködös tájakkal. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délutánra pedig 29 és 34 fok közé melegszik a levegő. Magas középhőmérséklet miatt 14 megyére adtak ki sárga figyelmeztetést a szombati napra.

Vasárnap is kánikulában lesz részünk 31 és 37 fok közötti csúcsértékekkel. Sokat süt majd a nap, de délután elszórtan a Dunántúl északi felén és északon egy-egy futó zápor, zivatar kialakulhat. Sokfelé megélénkül, nyugaton és északnyugaton megerősödik a délies szél. Magas középhőmérséklet miatt vasárnapra négy megyére első szintű figyelmeztetést adtak ki, a jelenlegi állás szerint az összes többi megyében narancs figyelmeztetésre kell számítani.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras